Universiteit Leiden

nl en

Jorrit Rijpma

Hoogleraar Europees Recht

Naam
Prof.dr. J.J. Rijpma
Telefoon
+31 71 527 7761
E-mail
j.j.rijpma@law.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0001-6427-6864

Jorrit Rijpma is Hoogleraar Europees Recht, specialisatie Ruimte van Vrijheid, Veiligheid en Recht, verbonden aan het Europa Instituut van de Leidse Rechtenfaculteit. Hij is tevens Jean Monnet Professor op het gebied van Mobiliteit en Veiligheid in Europe (MOSE).

Meer informatie over Jorrit Rijpma

Nieuwsberichten

Rijpma studeerde rechten aan de European Law School in Maastricht en aan het Europacollege in Brugge. Hij verdedigde zijn proefschrift aan het Europees Universitair Instituut in Florence over het regelgevend kader voor het beheer van de buitengrenzen van de Europese Unie. Voor zijn onderzoek bracht hij een aantal maanden door bij het Europees Grens- en Kustagentschap Frontex. Rijpma was gastdocent aan Koç University in Istanboel en Hastings College of Law in San Francisco.

Rijpma’s onderzoek richt zich op de Europese samenwerking op het gebied van Justitie en Binnenlandse Zaken, de zogenaamde Ruimte van Vrijheid, Veiligheid en Recht. Hij kijkt daarbij met name naar de link tussen mobiliteit en veiligheid en de technologische en institutionele vernieuwingen op dit terrein. Hij is tevens een van de trekkers van het facultaire profileringsgebied Interactie tussen Rechtssystemen (ILS), verantwoordelijk voor een onderzoeksproject over Maritieme Veiligheid. Rijpma maakt deel uit van het Academic Executive Board van het Onderzoekscentrum voor Governance of Migration and Diversity (GMD), opgezet binnen het kader van de Leiden-Delft-Erasmus Universities (LDE)-samenwerking.

Rijpma is lid van de permanente commissie van deskundigen in internationaal vreemdelingen-, vluchtelingen- en strafrecht (Commissie Meijers). Hij was tevens rechter-plaatsvervanger en hij treedt op als extern adviseur voor een kantoor van immigratieadvocaten.

Hoogleraar Europees Recht

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut voor Publiekrecht
  • Europees Recht

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Kamernummer B1.25

Contact

Hoogleraar Europees Recht

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut voor Publiekrecht
  • Europees Recht

Publicaties

  • Adam & Wolf Immigration Lawyers Extern Adviseur
  • Standing Committee of Experts on International Immigration, Refugee and Criminal Law Lid
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.