Universiteit Leiden

nl en

De Dublinverordening staat onder druk

De Dublinverordening staat onder druk. De verordening moet ervoor zorgen dat vluchtelingen asiel krijgen in het eerste land waar zij binnenkomen en dit aan kunnen vragen. Deze druk is niet nieuw zegt Jorrit Rijpma, hoogleraar Europees recht, tegen de Volkskrant.

Aanleiding voor het artikel in de Volkskrant is de uitspraak van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter oordeelde dat Nederland vluchtelingen terug mag blijven sturen naar Bulgarije, ondanks dat er bewijs is dat Bulgarije illegale 'pushbacks' uitvoert en daarmee vluchtelingen in gevaar brengt.

Volgens Jorrit Rijpma staat de Dublinverordening al langere tijd onder druk doordat landen zich niet altijd houden aan de wetgeving. Rijpma: ‘Het is inmiddels vaste rechtspraak van de Europese rechter dat je geen mensen mag terugsturen naar landen waar zij niet worden opgevangen of waar de omstandigheden zo slecht zijn dat ze als mensonwaardig worden gezien.’ Hij vervolgt: ‘Wanneer een asielzoeker in een andere lidstaat het gevaar loopt in strijd met de mensenrechten te worden behandeld, kan de Nederlandse rechter weinig anders dan de overdracht verbieden.’

De verordening is volgens Rijpma vanaf het begin al oneerlijk. Landen aan de buitengrenzen van de EU hebben een disproportionele verantwoordelijkheid, omdat veel asielzoekers daar binnenkomen (Volkskrant). 'Rutte noemde dit ooit geografische pech. Toch zie je nu dat als deze landen zich niet aan het EU-recht willen of kunnen houden, ook Nederland een probleem heeft.’ Aldus, Rijpma.

Lees het volledige artikel in de Volkskrant.

Foto: Sébastien Goldberg via Unsplash

Wat is een pushback? Een pushback is een vorm van illegale deportatie. Er is sprake van een pushback wanneer vluchtelingen na aankomst, of alvorens ze bij een Europese grens zijn aangekomen, op illegale wijze worden teruggestuurd. Meer informatie over pushbacks.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.