Universiteit Leiden

nl en

Jorrit Rijpma: geen gemakkelijke oplossing voor vluchtelingencrisis

Europa probeert nog altijd greep te krijgen op de migratie naar het continent. Daarbij moet het schipperen tussen humanitaire idealen en verlies aan draagvlak bij de bevolking.

Jorrit Rijpma

Mede dankzij deals met de Libische kustwacht en de Turkse president Erdogan heeft Europa de migratiestroom kunnen terugdringen. Toch hangt het Europese migratiebeleid vijf jaar na de vluchtelingencrisis van 2015 nog altijd met plakband aan elkaar. 'Toen Erdogan dit voorjaar zei: ik ben klaar met die deal en ik open de grenzen, zaten we in een tijdsspanne van drie, vier dagen weer in een vluchtelingencrisis', zegt hoogleraar Europees Recht Jorrit Rijpma in de Volkskrant

Toch ging het bij de vluchtelingencrisis van 2015 om relatief weinig mensen, zegt de hoogleraar. 'Er was helemaal geen vluchtelingencrisis in Europa. De echte vluchtelingencrisis vond plaats in landen als Libanon, waar bijna een kwart van de bevolking uit vluchtelingen bestaat.'

Gemakkelijke oplossingen voor de crisis zijn er niet, zegt Rijpma. Het vergroten van de mogelijkheden tot legale arbeid, zoals sommige deskundigen voorstellen? 'Het zal de druk op het asielsysteem misschien verlichten, maar er zijn meer mensen die naar Europa willen dan de arbeidsmarkt kan opnemen.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.