Universiteit Leiden

nl en

'Europese opsporingsdiensten moeten veel beter samenwerken'

De VVD wil dat er een 'Mini-Schengenzone' komt om zo meer controle op immigratie te houden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zegt hoogleraar Europees Recht Jorrit Rijpma.

Jorrit Rijpma

Extra grenscontroles brengen namelijk ook extra kosten met zich mee, zegt Rijpma bij BNR Nieuwsradio. Het is volgens hem dan ook vooral een symbolische maatregel. 'Denk aan Nederland transportland: dat reizen zonder grenzen heeft ook een heleboel opgeleverd, maar daarnaast: je mág in grensregio's al politiecontroles uitvoeren. En grenzen kunnen ook heel veel dingen niet voorkomen, ook op plekken waar al tijdelijk grenscontroles zijn.'

Een fundamenteler probleem is volgens Rijpma de gebrekkige uitwisseling van gegevens tussen opsporingsdiensten van landen in Europa. 'Dat is eigenlijk veel belangrijker en beter dan grenscontroles invoeren: ga in Europa nou eens echt samenwerken tussen de opsporingsdiensten en ga samen gebruik maken van alle mogelijkheden die er al zijn, en verbeter die. Als je Schengen wilt behouden moet je iets anders doen, is mijn boodschap.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.