Universiteit Leiden

nl en

Hoe moet het nu verder met het Verdrag van Schengen?

Het Verdrag van Schengen bestaat 37 jaar. Het verdrag komt steeds verder onder druk te staan en er is discussie over de bescherming van de Europese binnen- en buitengrenzen.

Jorrit Rijpma

In het KRO-NCRV-programma Spraakmakers bespreekt hoogleraar Europees recht Jorrit Rijpma het Schengenverdrag, dat een garantie moest zijn voor vrij verkeer tussen de lidstaten. Toch zijn er nog landen die controles uitvoeren aan de binnengrenzen. 

'Een paar weken geleden oordeelde het Hof van Luxemburg dat Schengenlanden niet mogen controleren aan de binnengrenzen', vertelt Rijpma. 'Maar sinds de vluchtelingencrisis van 2015 zijn veel landen dat toch weer gaan doen. Landen als Oostenrijk, Duitsland, Zweeden en Frankrijk hadden nog steeds controles.'

Een collega van Rijpma heeft zich bewust laten beboeten aan de Sloveens-Oostenrijkse grens. 'Die heeft toen een proefproces uitgelokt. Dat kwam voor de allerhoogste rechter in Luxemburg en die heeft nu gezegd dat er in Europa in principe geen controles aan de binnengrenzen mogen zijn. Het mag alleen nog bij bijzondere omstandigheden, zoals na de aanslagen in Parijs.'

Beluister het gehele gesprek met Jorrit Rijpma hier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.