Universiteit Leiden

nl en

Russische toeristen weigeren kan alleen op Europees niveau

Naar aanleiding van de aanhoudende oorlog tussen Rusland en Oekraïne willen verschillende Europese landen een inreisverbod invoeren tegen Russische staatsburgers. Maar mogen zij dit zomaar doen?

Jorrit Rijpma

Russische toeristen komen nog steeds vakantie vieren in Europa, hoewel het luchtruim gesloten is voor Russische vliegtuigen. Zij doen dit door een visum aan te vragen voor een grensgebied, hier per land naartoe te reizen en vanaf daar het vliegtuig te pakken naar een volgende bestemming. Als reactie hierop heeft Finland aangegeven het aantal Schengenvisa aan Russische staatsburgers te beperken en Estland heeft besloten de grenzen dicht te gooien voor Russische reizigers. Maar kan een individueel Europees land Russische reizigers zomaar weigeren?

Volgens Jorrit Rijpma, hoogleraar Europees Recht, kan dat niet. ‘Zo’n besluit kan enkel en alleen op Europees niveau genomen worden', zegt Rijpma tegen EenVandaag. ‘We hebben een gemeenschappelijk visumbeleid. Een Nederlands Schengenvisum geeft dus toegang aan alle Schengenlanden. Het is daarom niet aan een van de Baltische lidstaten om een specifiek land te weigeren.’ Mochten alle Europese lidstaten het eens zijn over een verbod, zou Europa wel gezamenlijk toegang kunnen weigeren aan Russische staatsburgers. Maar dan moeten de lidstaten wel eerst consensus bereiken.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.