Universiteit Leiden

nl en

'Aan alles zie je dat er nu sprake is van een noodtoestand'

Onder meer Denemarken, Polen en Duitsland hebben geheel of gedeeltelijk de grenzen gesloten in verband met het oprukkende coronavirus. Dat mag eigenlijk alleen als er een gevaar is voor de openbare orde of voor de openbare veiligheid.

Jorrit Rijpma

Bij BNR Nieuwsradio spreekt universitair hoofddocent Jorrit Rijpma over de maatregelen die steeds meer landen nemen. 'Aan alles kun je zien dat sprake is van een noodtoestand. In crisis wordt alles vloeibaar, deze beslissing is genomen door de Europese regeringsleiders. Dat zie je in alle crises: dan is het chefsache en komen de hoogste politieke leiders bij elkaar.'

Dat voor het goederenvervoer nog keurig wordt vastgehouden aan de Schengengrenzen vindt Rijpma volkomen verdedigbaar. 'Je kunt zeggen dat het juist heel proportioneel is: mensen zijn het gevaar, die dragen het virus.'

Ook in het NRC komt Rijpma aan het woord over de toestanden rondom het coronavirus. In de krant gaat hij in op het feit dat nieuwe asielzoekers vanaf deze week niet meer worden opgevangen in een azc. En dat is tegen de regels, zegt Rijpma: 'In het Europees asielrecht is geen ruimte voor het níet bieden van opvang.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.