Universiteit Leiden

nl en

Jorrit Rijpma kijkt met verbazing naar Moria-deal

Er is veel discussie over het politiek compromis dat de regeringspartijen hebben bereikt over de opvang van honderd mensen uit het afgebrande kamp Moria op Lesbos. De 'Moria-deal', die de Tweede Kamer sloot, werd namelijk niet met instemming van de andere politieke partijen ontvangen.

Jorrit Rijpma

In het programma Ask me Anything van BNR Nieuwsradio kwam hoogleraar Europees Recht Jorrit Rijpma aan het woord over dit compromis. 'Ik kijk met verbazing naar deze deal. Het is weer een uitwisseling. Het is altijd koehandel en handjeklap, ook op Europees niveau.'

Het probleem is met deze deal namelijk nog niet opgelost, zegt Rijpma. 'Ja, er worden nu honderd mensen uit de ellende gehaald. Maar ergens anders blijven honderd mensen in de ellende zitten. En hoe langer je mensen daar laat zitten, hoe moeilijker het voor die mensen wordt om hun leven weer op te pakken en er iets van te maken.'

Het wordt hoog tijd voor een oplossing. 'De situatie op de eilanden is verschrikkelijk. Het is een schandaal dat Europa daar tot op de dag van vandaag geen oplossing voor heeft gevonden.'

Beluister de uitzending hier terug (Rijpma op 23.56).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.