Universiteit Leiden

nl en

Zuidoost-Europa terug op de Europese agenda

Op 13 februari 2018 had het Europa Instituut de eer om Ditmir Bushati, Minister van Europese en Buitenlandse Zaken in Albanië, te ontvangen. Hij hield een lezing in het Academiegebouw in het kader van de lezingenreeks over de Europese Unie, gezamenlijk georganiseerd door de masteropleiding Internationale Betrekkingen, het Instituut voor Geschiedenis en het Europa Instituut.

Toekomst Zuidoost-Europa

De lezing kwam op een cruciaal politieke moment voor de EU. Bushati sprak namelijk over de nieuwe strategie van de Europese commissie over toetreding tot de EU en een grotere EU-betrokkenheid bij de westelijke Balkan. Deze nieuwe strategie brengt Zuidoost-Europa terug op de Europese agenda. Deze strategie is niet alleen cruciaal voor de toekomst van de Westelijke Balkan, maar is ook belangrijk voor de veiligheid van de EU.

V.l.n.r. Albanese ambassadeur Sakiqi, Prof. Lawson, Minister Bushati, Prof. Stolker en Mevr. Barbullushi

Samenwerking met landen in de regio

In zijn lezing sprak de minister over veiligheidsdreigingen voor Europa en in het bijzonder Zuidoost-Europa. Hij noemde interne dreigingen als nationalisme en populisme, maar ook externe dreigingen als gewelddadig extremisme. Verder benadrukte hij het belang van versterkte samenwerking met landen in de regio, en de toetredingsonderhandelingen met de EU.

Ditmir Bushati is minister sinds september 2013 en hij was lid van het Albanese Parlement voor de Socialistische Partij sinds 2009. Hij heeft een masterdiploma in Public International Law (LL.M) van de Universiteit Leiden. Voor zijn politieke functies heeft hij verschillende posities gehad waar hij betrokken was bij EU aangelegenheden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.