Universiteit Leiden

nl en

Jorrit Rijpma: tijdelijke asielstop in strijd met Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens

Verschillende lokale fracties van de VVD roepen om een asielstop. Ook de politieke partijen Ja21, BBB, PVV en FvD zien in een asielstop de oplossing voor de slepende asielproblematiek. Eerder bleek uit een opiniepeiling van Eenvandaag dat een meerderheid (69 procent) van Nederlanders het daarmee eens is. Is een asielstop een reële oplossing voor de huidige asielcrisis?

Jorrit Rijpma

Een tijdelijke asielstop betekent dat er geen asiel meer kan worden aangevraagd in Ter Apel, niet dat er geen vluchtelingen meer naar Nederland zullen komen. Onder internationaal en Europees recht mag je ook geen vluchtelingen weigeren aan de grens. Hongarije en Polen deden dat eerder, doorbraken het EU-verdrag en zijn daarvoor veroordeeld door het Europese Hof van Justitie. Tot nu toe heeft dat nog geen consequenties gehad.

'Je wilt toch niet tot deze categorie landen gerekend worden', zegt hoogleraar Europees Recht Jorrit Rijpma in dagblad Trouw. Hij noemt het kwalijk dat politici doen alsof een asielstop een reële mogelijkheid is. 'Dat verkleint het draagvlak voor een echte oplossing en gaat in tegen het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.'

Lees het volledige artikel in Trouw.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.