Universiteit Leiden

nl en

Jorrit Rijpma in Bureau Buitenland over het nieuwe Europese migratiepact

Het nieuwe Europese migratiepact zou de asielprocedure in Europa moeten versnellen. Het zou gaan om een 'pragmatisch en realistisch' plan, waarmee eindelijk een snelle, faire behandeling kan ontstaan van asielprocedures in Europa.

Jorrit Rijpma

De vraag is natuurlijk of dit nieuwe pact dan de oplossing is voor het vluchtelingenvraagstuk in Europa. 'Er zit voor iedereen wat in', zegt hoogleraar Europees Recht Jorrit Rijpma in Bureau Buitenland. 'Het pact is pragmatisch en minder ideologisch. Het doet met name recht aan het besef in Europa dat er nu echt iets moet gebeuren. Als er nu geen compromis komt, wordt dit het falen van Europa, is de gedachte. Een deal is beter dan geen deal op dit moment.'

Heeft het pact kans van slagen? 'Ik denk dat de wil voor het compromis er is, maar de vraag is of het wordt verbonden aan andere vragen. Gaan bijvoorbeeld landen uit Oost-Europa nu dwarsliggen op andere dossiers? Er zijn nog een hoop moeilijke vragen, over solidariteit en het herplaatsen van vluchtelingen. Dat zijn heikele punten, daar kan het nog op misgaan.'

Beluister hier de hele uitzending van Bureau Buitenland (Rijpma begint na ongeveer 11 minuten)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.