Universiteit Leiden

nl en

Jorrit Rijpma over Frontex en het illegaal terugsturen van migranten door Griekenland

In de media duiken steeds meer berichten op dat Frontex, dat de gezamenlijke grensbewaking van de Europese Unie coördineert, de Griekse kustwacht helpt bij het tegenhouden van asielzoekers op zee. Heeft Frontex daarmee de levens van migranten op zee in gevaar gebracht?

Jorrit Rijpma (m) bij TRT World met twee andere deskundigen

In een gesprek op de Engelstalige Turkse nieuwszender TRT World bespreekt hoogerlaar Europees Recht Jorrit Rijpma de vraag of Frontex hiermee illegaal heeft gehandeld. 'Het is hoe dan ook illegaal om vluchtelingen terug te sturen. Dat gaat in tegen internationaal recht, vluchtelingenrecht en Europees recht', zegt Rijpma. De hoogleraar tekent daarbij aan dat Frontex een bijzondere rol heeft. 'Frontex zelf heeft geen grenswachten. De organisatie coördineert de samenwerking tussen in dit geval de Griekse grenswacht die hulp krijgen van andere EU-lidstaten.'

Wat zou Frontex nu moeten doen in deze rol? 'Frontex heeft niet de zeggenschap over de Griekse grenswacht. Maar wat het wel kan doen, is duidelijk maken dat het niet meewerkt aan zulke praktijken. De directeur moet in dit geval dus duidelijk maken dat zijn organisatie geen coördinatie zal doen wanneer er migranten worden teruggestuurd.'

Frontex moet dus proberen deze praktijken te stoppen. 'Ze moeten duidelijk maken dat er geen migranten worden teruggestuurd in operaties die Frontex coördineert. Frontex zegt dat het handelt in lijn met de Europese en internationale mensenrechten. Maar ze komen nu niet in actie wanneer er migranten worden teruggestuurd.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.