Universiteit Leiden

nl en

Nieuw LDE-Centre: Governance of Migration and Diversity

Sinds begin dit jaar bestaat het LDE-Centre Governance of Migration and Diversity, dat met een multidisciplinaire blik naar bestuurs- en beleidsvraagstukken in vier Zuid-Hollandse steden kijkt. Bijzonder is dat er al afgestudeerde masterstudenten op dit specialistische gebied rondlopen.

Op 14 oktober presenteerde Mark van Ostaijen (Erasmus Universiteit Rotterdam) in de eerste virtuele Leiden-Delft-Erasmus-talk voor ongeveer zeventig personen het nieuwe Centre Governance for Migration and Diversity (GMD). Leiden-Delft-Erasmus Universities (LDE) is het samenwerkingsverband van de drie universiteiten in die steden, inclusief hun UMC’s. GMD was niet het enige onderwerp. Daarnaast schetste LDE-dean Wim van den Doel het bouwwerk dat LDE Universities is geworden en lieten studenten zien wat zij doen bij het Centre for Sustainability.

LDE Talk 1
Malou Schrover thuis aan het werk in coronatijd.

Samenwerking met vier steden

Van Ostaijen is coördinator van het Centre waarin de drie universiteiten elk hun sterke inbreng hebben: Leiden vanuit de geschiedenis (Marlou Schrover, hoogleraar migratiegeschiedenis) en het recht (prof. Jorrit Rijpma, Europees recht), Delft op het gebied van technologie en urban design, en Rotterdam vanuit sociologie, bestuurskunde, mensenrechten en ontwikkeling. GMD gaat samenwerken met de vier steden in Zuid-Holland die vanwege hun geschiedenis of uit hun aard een diverse bevolking hebben: Rotterdam (havenstad), Den Haag (internationaal recht), Leiden (stad van vluchtelingen) en Delft (internationale, technische universiteit).

Nu al afgestudeerden…

Bijzonder is dat er al afgestudeerden rondlopen. Sterker nog: het vijfde cohort masterstudenten GMD is net begonnen. Dat komt omdat het centre feitelijk is voortgekomen uit de master. De samenwerking beviel zo goed dat besloten werd die uit te breiden en tot een LDE-centre te komen.

Meteen na de oprichting van GMD brak de coronacrisis uit, wat ervoor zorgde dat de focus even elders lag. Maar nu willen de initiatiefnemers vaart maken. Dat bestaan in dat GMD eerst in kaart wil brengen: welke kennis hebben we nou eigenlijk met zijn allen? Om die kennis vervolgens met elkaar te delen en de bestaande netwerken aan elkaar te knopen. Dat overzicht is nodig om precies te weten welke expertise aan de vier steden ten goede kan komen. Verder mengen de wetenschappers van GMD zich in het publieke debat, onder meer door stukken te schrijven voor de opiniepagina's van kranten. Een volgende stap is het gezamenlijk indienen van multidisciplinaire onderzoeksvoorstellen. 

Van den Doel LDE Talk 1

Omvangrijk en complex bouwwerk

GMD was niet het enige onderwerp dat in de talk werd besproken. LDE-dean Wim van den Doel schetste onder het LDE-motto Working together for science and society het omvangrijke bouwwerk dat LDE Universities inmiddels is geworden. Het heeft zes multidisciplinaire onderzoekscentra waardoor ook nog verticale programma’s lopen, zoals Digital Society, AI en Bold Cities. Ondertussen groeit het aanbod van bachelors, masters, minoren, honours classes, executive masters en MOOCs ook gestaag door. Het potentieel is enorm: samen hebben de drie universiteiten 1100 promovendi, 85.000 studenten, 937 hoogleraren en 7.313 onderzoekers, plus die van de UMC’s. Als het geheel meer is dan de som der delen…

LDE Talk 1

Rotterdam circulair in 2050

Er was ook tijd ingeruimd voor studenten en wel voor hun rol bij het Centre for Sustainability. Zeven studenten, waaronder twee van de door Leiden gecoördineerde master Industrial Ecologie, voerden via het Centre zoektonderzoek uit voor de gemeente Rotterdam: die stad wil in 2050 circulair zijn. De Rotterdamse studente Josephine Bosch boog zich over het circulair maken van afval(verwerking). Het bleek dat zowel de stad als de betrokken afvalverwerkers voor innovatie kijken naar start-ups. Terwijl ze er tegelijkertijd niet helemaal op vertrouwen dat die de start-upfase voorbij komen. Hoe stimuleer je dan toch vernieuwing?

LDE Talk 1
Daan de Leur

Studentenraad

De Leidse studente Daan de Leur is lid van de Studentenraad van het Centre for Sustainability (@LDE_CfS). Die richt zich op de bewustwording van studenten en op het in contact brengen van studenten van de drie universiteiten die affiniteit hebben met duurzaamheid en zich op dat thema verder willen ontwikkelen. Het is de bedoeling dat alle Centres een dergelijke Raad krijgen. De Sustainability-raad zoekt nu samenwerking met de door studenten gerunde Green Offices van de drie universiteiten. De Leidse rector Carel Stolkerbood hulp aan om ook banden te smeden met de medezeggenschap. ‘De Leidse Universiteitsraad, ook de studentengeleding, heeft duurzaamheid als een van zijn speerpunten.’ Daar had De Leur wel oren naar: weer een stukje netwerk erbij.

Tekst: Corine Hendriks
Foto Haagse markt: Fleur Beemster
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.