Universiteit Leiden

nl en

Jorrit Rijpma presenteert onderzoek in Europees Parlement

Hoogleraar Europees Recht Jorrit Rijpma deed met de Griekse onafhankelijke onderzoeker Apostolis Fotiadis onderzoek naar de handhavingsbevoegdheden van de Europese Commissie met betrekking tot de naleving van de grondrechten aan de Europese buitengrenzen. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van en gefinancierd door de groene fractie van het Europees Parlement.

Rijpma en Fotiadis presenteerden hun onderzoek op donderdag 30 juni in het Europees Parlement in bijzijn van Europees Parlementslid Tineke Strik (links op de foto) en een vertegenwoordiger van het departement voor migratie en binnenlandse zaken (DG HOME) van de Europese Commissie.

Naast de genoemde handhavingsbevoegdheden van de Commissie wordt in het onderzoek in het bijzonder gekeken naar de financieringsinstrumenten van de lidstaten voor het beheer van immigratie, asiel en de buitengrenzen. Uit het onderzoek blijkt dat lidstaten die vluchtelingen weren aan de Europese buitengrenzen niet in aanmerking komen voor extra Europees geld bestemd voor asiel- en migratiezaken, omdat zogeheten pushbacks in strijd zijn met de grondrechten.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.