Universiteit Leiden

nl en

Wetenschappers

Leidse wetenschappers onderzoeken de wereld om ons heen en geven hun kennis door aan toekomstige generaties. Zij geven gezicht aan de universiteit, ieder met zijn of haar individuele expertise en persoonlijke fascinatie voor het eigen vakgebied.

Topwetenschappers geven vorm aan ons onderzoek en onderwijs. Zij krijgen de ruimte en de middelen om te excelleren. Zij bewijzen keer op keer hun vooraanstaande positie en zijn een voorbeeld voor onze studenten en jonge wetenschappers.

De Universiteit Leiden, opgericht in 1575, is een van Europa’s meest vooraanstaande internationale onderzoeksuniversiteiten. Haar motto is Praesidium Libertatis – Bolwerk van Vrijheid. De Universiteit Leiden heeft een uitstekende positie in de internationale rankings, en Leidse wetenschappers kregen al vele wetenschappelijke subsidies, prijzen (zoals de Spinoza- en Stevinprijzen), en hoge internationale onderscheidingen zoals eredoctoraten toegekend.

De vijf clusters van wetenschapsgebieden waarin de Universiteit Leiden inclusief het Leids Universitair Medisch Centrum excelleert zijn:

Daarnaast is kunstmatige intelligentie een overkoepelend onderzoeksthema binnen de Universiteit Leiden.

In Zuid-Holland zijn onze academische partners de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam. In Europa werken we intensief samen in de League of European Research Universities (LERU) en verder met universiteiten van over de hele wereld.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.