Universiteit Leiden

nl en

Anke Klein bij NOS Radio1 Journaal over stress bij jongeren

'Er is enorme behoefte aan meer kennis en vaardigheden. In ons Kenniscentrum Angst en stress bij jeugd (KAS) hebben we lesprogramma's in de klas over stress en druk, en we leren kinderen hoe je daarmee om kunt gaan. Het gesprek voeren in de klas, dat is al positief', zegt ontwikkelingspsycholoog Anke Klein bij het NOS Radio 1 Journaal.

NOS Radio 1 Journaal

Uitzending 14 december 2021, 22e - 27e minuut

Kinderpsycholoog en orthopedagoog Anke Klein is expert op het gebied van angst bij kinderen, waarop ze cum laude promoveerde. Ze is universitair hoofddocent bij Ontwikkelings- en Onderwijspsychologie bij het Instituut Psychologie in Leiden en werkt van daaruit samen met onderzoekers over de hele wereld. ‘Als onderzoekers willen we in deze tijd heel graag iets voor kinderen doen.’ Daarover vertelt Klein in diverse media.

Sleutelstad 

'Angsten zijn heel normaal, maar het wordt vervelend als die je dagelijks leven beïnvloeden', zegt ontwikkelingspsycholoog Anke Klein. De oplossing? 'Oefenen, gewoon heel vaak doen. Als je ziet dat je om kunt gaan met je angst, geeft dat zelfvertrouwen.' 
Anke Klein over sociale angst bij jongeren (30 november)

NPO3 Brandpunt+

Journalistieke verhalen over mensen die de wereld veranderen, verhalen die hopelijk helpen dat die verandering de goede kant op gaat.
Maureen (22) heeft last van sociale angst: 'Ik durfde niet meer naar de supermarkt' (24 november)

NRC

'Ik denk dat elke opvoeder wel dagelijks ergens onverwachts een beslissing over moet maken, en dan pijlsnel allerlei belangen afweegt. Soms pakt het goed uit, soms niet. Natuurlijk altijd jammer als het een keer niet lekker loopt. Maar wat goed dat dit achteraf zo vrijelijk kon worden besproken, en dat uw oudste kleinzoon de ruimte heeft gekregen zijn gevoel erover uit te spreken', zegt Anke Klein. 
Wat moet ik doen met een 9-jarige die niet met zijn neefje wil spelen? (11 oktober 2021)

Eerder in de media over angst en zorgen van kinderen en ouders over corona

AD

'Kinderen spiegelen zich aan leeftijdsgenootjes. Dan krijgen ze een wij-gevoel, het idee dat ze er samen doorheen gaan,' zegt ontwikkelingspsycholoog Anke Klein in het Algemeen Dagblad. 
Waarom die (verboden) knuffel zo belangrijk is voor kleine kinderen (15 juni 2020)

NOS Jeugdjournaal

'Praten over je gevoelens geeft een enorme verbinding. Je ontdekt dat je niet de enige bent die zich zorgen maakt. Dat voelt prettig en veilig en daarna kun je weer aan het werk,' moedigt Anke Klein de kinderen aan in het Jeugdjournaal. 
Veel klassen praten eerst over hoe kinderen zich voelen (12 mei 2020)

NWA Facebook corona vragenuur

Na de vragen van kinderen beantwoordt kinderpsycholoog Anke Klein samen met puberbreinexpert Eveline Crone de vragen van ouders op het Facebook corona vragenuur van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Terugluisteren loont voor ouders van grensverkennende pubers en kinderen met angstige gedachten. 

Terugkijken?

Kijktip: Anke Klein voor de Nationale Wetenschapsagenda over corona

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Radio Aalsmeer

Anke vertelt over de meest gestelde vragen over corona (24 april)

Goedemorgen Nederland

Start 8e minuut (15 april)

Radio 5

Kinderen hebben ook veel corona vragen (15 april)

Nu.nl

Zo leg je het coronavirus gemakkelijk uit aan je kind(eren) (15 april)

Hart van Nederland

Anke Klein schuift aan als expert angst bij kinderen in de studio van Hart van Nederland (start 23.00).

Is er verschil tussen angst bij kinderen of volwassenen?
Wetenschappers houden speciaal spreekuur over coronavirus voor kinderen

NOS Jeugdjournaal

In de speciale corona-uitzending van het Jeugdjournaal vertelt kinderpsycholoog Anke Klein over angst bij kinderen voor het coronavirus en wat je kunt doen om je beter te voelen.Bekijk de twee videofragmenten met tips voor kinderen én ouders.
Wat moet je doen als je bang bent voor corona (5 april)

Video over corona speciaal voor kinderen

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

'Online is best veel goede informatie over corona voor volwassenen, maar nog weinig voor kinderen in Nederland,' signaleerde Anke Klein. Daarom heeft ze een animatievideo van haar collega's in Duitsland samen met Annelieke Hagen vertaald speciaal voor kinderen in Nederland. Het getekende filmpje biedt kinderen een luisterend oor en hulp voor structuur in de dag.

Deze animatievideo voor kinderen is ook geplaatst op:
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.