Universiteit Leiden

nl en

Anke Klein in Quest over het ontstaan van angststoornissen

Angst hoort bij het leven en is in principe een hele nuttige emotie. Het waarschuwt ons en maakt ons alert. Maar als angstige gevoelens de overhand nemen kan het problematisch worden. In Quest legt Anke Klein uit wanneer angst verandert in een angststoornis en welke factoren daaraan bijdragen.

Quest

Als een hond met ontblote tanden luid grommend voor je staat, klopt je hart waarschijnlijk in je keel. Logisch. Angst ervaren is misschien niet altijd leuk, maar we kunnen niet zonder. 'Angst is een belangrijke emotie', vertelt Anke Klein in Quest. Angst waarschuwt ons en maakt ons alert. Dat helpt je overleven. 'Als je geen angst kent, dan is de kans groot dat je bij het oversteken onder een auto terechtkomt'. Maar wanneer verandert angst in een angststoornis? Wat zijn de oorzaken daarvan? En is een angststoornis te genezen? In Quest beantwoord Klein deze en andere vragen over angststoornissen.
Wat zijn de oorzaken van een angststoornis? (3 augustus 2023).

Kinderpsycholoog en orthopedagoog Anke Klein is expert op het gebied van angst bij kinderen, waarop ze cum laude promoveerde. Ze is universitair hoofddocent bij Ontwikkelings- en Onderwijspsychologie bij het Instituut Psychologie in Leiden en werkt van daaruit samen met onderzoekers over de hele wereld. ‘Als onderzoekers willen we in deze tijd heel graag iets voor kinderen doen.’ Daarover vertelt Klein in diverse media.

Anke Klein eerder in de media

NRC

Hoe enthousiasmeer je je kinderen voor een verhuizing naar het buitenland? In de rubriek 'Opgevoed' van NRC geeft ontwikkelingspsycholoog Anke Klein het advies om de gevoelens van je kind als serieus te nemen en begrip te tonen voor zijn of haar kant van de zaak. 'Praat daarnaast ook over uw eigen twijfels', vertelt Klein. Ze noemt tot slot dat het kan helpen steun te zoeken bij andere expatgezinnen of hulp in te schakelen van emigratiecoaches. Hoe krijgen we onze zoon (9) enthousiast voor verhuizing naar Zuid-Afrika? (17 april 2023). 

NRC

Ga je de ouders van de pesters van je kind wel of niet aanspreken, en wat zeg je dan wel of wat niet? Anke Klein adviseert ouders in NRC om hun emoties eerst te laten bezinken. 'Geef het even de tijd en vraag u dan af: wil ik hier nog iets mee? Dat hangt ook af van uw kind, wil hij of zij nog contact met de pester?' Klein ziet de situatie ook als een mogelijkheid om het kind te oefenen met het aangeven van grenzen. 'Leer je kind alternatieven voorstellen als er iets gebeurt dat hij of zij niet fijn vindt.' Moet ik de moeder van de pesters van mijn kind aanspreken? (13 maart 2023).

 

Klokhuis Meet Up

Dagelijks gaan er talloze gedachten door ons hoofd. Soms zo veel, dat je er stress door ervaart. Kinderen weten niet altijd even goed hoe ze stress bij zichzelf moeten herkennen en hoe ze er vervolgens mee om moeten gaan. Daarom organiseerde Klokhuis een online Meet up voor kinderen uit groep 7 en 8 uit heel het land om met verschillende gasten, waaronder Anke Klein, in gesprek te gaan over stress, piekeren en trucjes om je hoofd tot rust te brengen. Klokhuis Meet Up 'Rust in je hoofd' (24 januari 2023).

NRC

Dat tieners zichzelf vergelijken met anderen hoort bij de identiteitsontwikkeling, maar door TikTok is die vergelijking oneerlijker geworden. Door de algoritmes krijgen tieners selectieve en bewerkte beelden voorgeschoteld waardoor ze zichzelf snel tekort voelen schieten. In NRC geeft Anke Klein advies hoe ouders met onzekere tieners kunnen omgaan: 'bekrachtig de kwaliteiten van je kind en trek op tijd aan de bel.'
Mijn dochter wordt onzeker door TikTok

Sleutelstad - Radio Weetlust

Anke Klein over angst en stress bij de jeugd. Aflevering 304 (31 oktober 2022).

Trouw

Het koffieapparaat, een donkere kamer of papa en mama die even uit het zicht zijn – opeens vindt een peuter van twee alles eng. Anke Klein vertelt in Trouw hoe ouders daar het beste op kunnen reageren. Haar advies? Praat met je peuter, ga de dingen die angst veroorzaken niet uit de weg en push je kind niet. Waarom is mijn peuter opeens bang voor alledaagse dingen? (19 oktober 2022)

NRC

Het is een bekend probleem voor veel ouders: hun huis ligt bezaaid met speelgoed van hun kinderen en er blijft maar speelgoed binnenkomen. Mag je als ouders het speelgoed van je kind zomaar weggooien, en wat als ze nergens afstand van kunnen nemen? Die lezersvragen beantwoorde Anke Klein in NRC. Spullen van kinderen alleen in overleg wegdoen? (26 september 2022)

Trifork Podcast

Het vergt grote vaardigheid om een idee in een product om te zetten. Vooral als je vanaf nul begint. Erwin deed precies dat en deelt hoe hij en zijn team een app bouwden voor Anke Klein die de behandeling van angst bij kinderen kan verbeteren.

Trifork Podcast aflevering 2, 27 januari 2022

 

2021

NOS Radio 1 Journaal

'Er is enorme behoefte aan meer kennis en vaardigheden. In ons Kenniscentrum Angst en stress bij jeugd (KAS) hebben we lesprogramma's in de klas over stress en druk, en we leren kinderen hoe je daarmee om kunt gaan. Het gesprek voeren in de klas, dat is al positief', zegt ontwikkelingspsycholoog Anke Klein bij het NOS Radio 1 Journaal. Uitzending 14 december 2021, 22e - 27e minuut

Sleutelstad 

'Angsten zijn heel normaal, maar het wordt vervelend als die je dagelijks leven beïnvloeden', zegt ontwikkelingspsycholoog Anke Klein. De oplossing? 'Oefenen, gewoon heel vaak doen. Als je ziet dat je om kunt gaan met je angst, geeft dat zelfvertrouwen.' 
Anke Klein over sociale angst bij jongeren (30 november 2021)

NPO3 Brandpunt+

Journalistieke verhalen over mensen die de wereld veranderen, verhalen die hopelijk helpen dat die verandering de goede kant op gaat.
Maureen (22) heeft last van sociale angst: 'Ik durfde niet meer naar de supermarkt' (24 november 2021)

NRC

'Ik denk dat elke opvoeder wel dagelijks ergens onverwachts een beslissing over moet maken, en dan pijlsnel allerlei belangen afweegt. Soms pakt het goed uit, soms niet. Natuurlijk altijd jammer als het een keer niet lekker loopt. Maar wat goed dat dit achteraf zo vrijelijk kon worden besproken, en dat uw oudste kleinzoon de ruimte heeft gekregen zijn gevoel erover uit te spreken', zegt Anke Klein. 
Wat moet ik doen met een 9-jarige die niet met zijn neefje wil spelen? (11 oktober 2021)

Beyond Coding Podcast

'Een idee omzetten in een product vergt nogal wat inspanning. Vooral als je vanaf nul begint.' KibA- samenwerkingspartner Edwin de Gier van Trifork Amsterdam vertelt hoe hij en zijn team een app bouwden om kinderen beter te behandelen voor angsten. Beluister de podcast in de serie 'Beyond coding'.

Beyond Coding Podcast aflevering 21, 6 oktober 2021

Anke in de media over angst en zorgen van kinderen en ouders over corona

AD

'Kinderen spiegelen zich aan leeftijdsgenootjes. Dan krijgen ze een wij-gevoel, het idee dat ze er samen doorheen gaan,' zegt ontwikkelingspsycholoog Anke Klein in het Algemeen Dagblad. 
Waarom die (verboden) knuffel zo belangrijk is voor kleine kinderen (15 juni 2020)

NOS Jeugdjournaal

'Praten over je gevoelens geeft een enorme verbinding. Je ontdekt dat je niet de enige bent die zich zorgen maakt. Dat voelt prettig en veilig en daarna kun je weer aan het werk,' moedigt Anke Klein de kinderen aan in het Jeugdjournaal. 
Veel klassen praten eerst over hoe kinderen zich voelen (12 mei 2020)

NWA Facebook corona vragenuur

Na de vragen van kinderen beantwoordt kinderpsycholoog Anke Klein samen met puberbreinexpert Eveline Crone de vragen van ouders op het Facebook corona vragenuur van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Terugluisteren loont voor ouders van grensverkennende pubers en kinderen met angstige gedachten. 

Terugkijken?

Kijktip: Anke Klein voor de Nationale Wetenschapsagenda over corona

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Radio Aalsmeer

Anke vertelt over de meest gestelde vragen over corona (24 april 2020)

Goedemorgen Nederland

Start 8e minuut (15 april 2020)

Radio 5

Kinderen hebben ook veel corona vragen (15 april 2020)

Nu.nl

Zo leg je het coronavirus gemakkelijk uit aan je kind(eren) (15 april 2020)

Hart van Nederland

Anke Klein schuift aan als expert angst bij kinderen in de studio van Hart van Nederland (start 23.00) (8 april 2020).

Is er verschil tussen angst bij kinderen of volwassenen?
Wetenschappers houden speciaal spreekuur over coronavirus voor kinderen (8 april 2020).

NOS Jeugdjournaal

In de speciale corona-uitzending van het Jeugdjournaal vertelt kinderpsycholoog Anke Klein over angst bij kinderen voor het coronavirus en wat je kunt doen om je beter te voelen.Bekijk de twee videofragmenten met tips voor kinderen én ouders.
Wat moet je doen als je bang bent voor corona (5 april 2020)

Video over corona speciaal voor kinderen

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

'Online is best veel goede informatie over corona voor volwassenen, maar nog weinig voor kinderen in Nederland,' signaleerde Anke Klein. Daarom heeft ze een animatievideo van haar collega's in Duitsland samen met Annelieke Hagen vertaald speciaal voor kinderen in Nederland. Het getekende filmpje biedt kinderen een luisterend oor en hulp voor structuur in de dag.

Deze animatievideo voor kinderen is ook geplaatst op:
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.