Universiteit Leiden

nl en

Onderzoeksproject

KibA Testen App

Kinderen met een specifieke fobie zijn overmatig bang voor bepaalde voorwerpen, dieren of situaties. Specifieke fobieën komen regelmatig voor in de kindertijd en kunnen het leven thuis, op school en daarbuiten best moeilijk maken. Samen met een groot internationaal team hebben we het KibA-programma ontwikkeld om kinderen met een specifieke fobie zo goed mogelijk te kunnen helpen.

Contact
Anke Klein

Het programma richt zich op kinderen met een specifieke fobie tussen de 7 en 14 jaar. In deze studie krijgen 174 kinderen één exposure behandeling van 3 uur (one session treatment), waarbij de therapeut hen helpt om stap voor stap het gevreesde object of situatie te benaderen. Dit noemen we exposure. We weten al van deze behandeling dat het voor de meeste kinderen met een specifieke fobie goed helpt, maar we weten ook dat het na de behandeling van belang is dat kinderen thuis blijven oefenen met exposure om niet terug te vallen in hun angst. Het is voor kinderen echter vaak moeilijk om de oefenopdrachten thuis uit te voeren. Het Kenniscentrum Angst en Stress werkt hierbij samen met het LUBEC in Leiden, waar het programma zal draaien.

Met het KibA-programma wordt er onderzocht of we het thuis oefenen na de behandeling kunnen vergemakkelijken door een gepersonaliseerd trainingsprogramma met een mobiele app toe te voegen. Na de sessie van 3uur krijgt de helft van de kinderen de opdracht om vier weken te oefenen met behulp van het gepersonaliseerd trainingsprogramma via de KibA-app. De andere helft van de kinderen wordt aangemoedigd om thuis te blijven oefenen zoals gebruikelijk wordt aangeraden, maar ze ontvangen hierbij geen app om hen te assisteren (controlegroep). Het hoofddoel van deze studie is om te onderzoeken of het trainingsschema van de app, de korte- en lange termijn uitkomsten van de behandeling verbeteren. Daarnaast worden mogelijke onderliggende mechanismen en voorspellers van de behandeluitkomst onderzocht. De app zou mogelijk een effectief hulpmiddel zijn om kinderen na behandeling te blijven motiveren om te oefenen met exposure zodat zij hun specifieke fobie kunnen overwinnen. 

Voor meer informatie over het KibA-programma en het aanmelden: https://kasjeugd.nl/projects/kiba 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.