Universiteit Leiden

nl en

Jelle van Buuren voor de NOS over toename bedreigingen politici in coronatijd

Sinds september zijn er zeker elf mensen opgepakt in verband met, of veroordeeld wegens bedreiging van demissionair premier Rutte. Dit past binnen de trend dat het aantal geregistreerde bedreigingen tegen politici de laatste jaren is gestegen. Jelle van Buuren, universitair docent bij ISGA, stelt in een artikel van de NOS dat dit niet los kan worden gezien van de coronapandemie.

Het Team Bedreigde Politici (TBP) stelt jaarlijks het aantal strafbare bedreigingen aan hat adres van politici vast. Een compleet cijfer over 2020 is er nog niet, omdat van meldingen eerst moet worden vastgesteld of het daadwerkelijk gaat om strafbare bedreigingen. Wel zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Haag dat er een duidelijke toename van bedreigingen zichtbaar is in de coronatijd. Van Buuren zegt dan ook dat deze stijging niet los kan worden gezien van de coronapandemie. Want met alle lockdowns, de avondklok, coronapas en vele andere ingrijpende maatregelen is het volgens hem een tijd van ongekende sociale verandering. Van Buuren: 'Daar laten sommige mensen zich heel fel over uit en ze zwepen elkaar op via sociale media.' 

Bij de bedreigingen aan het adres van politici is de grote vraag: hoe serieus moeten ze genomen worden? Yavuz O. schreef in openbare Telegram-groepen: "Ik zoek geen demonstranten. Ik zoek revolutionairen.  Shooters/hitters/gewapend/geweld. Alles toegestaan'. Hoe serieus dit soort bedreigers werkelijk zijn, is volgens experts op basis van berichten in de media lastig te zeggen. Van Buuren stelt dat hoe systematischer de uitingen zijn, hoe serieuzer de inlichtingendiensten het nemen. Van Buuren: 'Het lijkt in dit geval wel iets meer dan iemand die in een boze bui iets op sociale media heeft gezet. Er waren misschien nog geen concrete plannen, maar er werd wel met anderen over gepraat. Maar het blijft moeilijk te zeggen hoe serieus het was.' 

Lees het hele artikel hier

Jelle van Buuren is universitair docent aan de Universiteit Leiden - Institute of Security and Global Affairs. Zijn onderzoeksinteresses liggen onder andere in de Europese politiesamenwerking, samenwerking van inlichtingen en grensbeheer. In zijn huidige onderzoek gaat hij in op de vraag welke rol complotdenken speelt in processen van delegitimisering.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.