Universiteit Leiden

nl en

Onderzoeksproject

Leer te durven!

Het ‘Leer te Durven!’ programma is een preventieve training voor kinderen met lichte angstklachten (Simon & Bögels, 2014). Het programma is speciaal ontwikkeld voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar die zich angstig voelen of angstig gedragen, situaties vermijden, bang zijn om dingen fout te doen, schrikachtig of gestrest overkomen, negatief over zichzelf zijn, erg verlegen zijn en veel piekeren.

Contact
Anke Klein

“Leer te durven!” wordt gegeven in een groep en bestaat uit 8 bijeenkomsten van 1,5 uur. Tijdens deze bijeenkomsten oefenen kinderen met situaties die zij spannend vinden (exposure), leren zij meer zelfvertrouwen te krijgen en meer positief (helpend) te denken. Daarnaast doen de kinderen in de groep ontspannings- en sociale vaardigheidsoefeningen. Het Kenniscentrum Angst en Stress bij jeugd werkt hierbij samen met het LUBEC in Leiden, waar het programma zal draaien.  

Het doel van dit programma is om het aantal kinderen met lichte angstklachten zo vroeg mogelijk te helpen zodat hun ontwikkeling niet belemmerd wordt en verdere angstklachten voorkomen worden. De huidige studie maakt gebruik van een multiple baseline design, met follow-ups bij 6, 12 en 24 maanden na het einde van de training om de lange termijn uitkomsten te onderzoeken en het huidige programma te evalueren op tevredenheid en aantrekkelijkheid. Daarnaast heeft dit project als doel om het programma verder te ontwikkelen zodat ‘Leer te durven’ tot en met 16 jaar beschikbaar wordt. Op die manier zouden zowel kinderen op het basisonderwijs als in het voortgezet onderwijs kunnen profiteren van deze angstpreventie. 

Voor meer informatie over ‘Leer te durven’ en het aanmelden: https://kasjeugd.nl/projects/leertedurven 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.