Universiteit Leiden

nl en

Sanneke Kuipers in het AD over het Nederlandse bestuur tijdens de coronacrisis

Er is een kleine strijd gaande tussen minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge en de GGD’s. De Jonge wil dat de GGD’s sneller, meer en met voorrang kunnen testen, maar de GGD’s trappen op de rem. De wachttijden voor een coronatest lopen nu op tot vier werkdagen en beschikbare teststraten zijn soms alleen aan de andere kant van het land te vinden.

‘De GGD’s waren gewoon niet voorbereid voor zo’n grootschalige pandemie’, zegt Sanneke Kuipers, Associate professor bij het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden. Er is immers jarenlang bezuinigd op de GGD’s en nu moeten uit het niets honderdduizenden mensen worden getest. Dan is het wel te begrijpen dat De Jonge tegengas krijgt vanuit de GGD’s. André Rouvoet, voorman van de GGD, stuurde recentelijk een brief waarin hij openlijk kritiek uitte op het kabinetsplan om zorg- en onderwijsmedewerkers met voorrang te laten testen. Uiteindelijk kreeg minister De Jonge toch zijn zin. ‘Dit is typisch Nederlands bestuur’, zegt Kuipers. ‘We steggelen wat af, de minister hakt een knoop door en daar legt iedereen zich meestal wel bij neer’. 

Gezag

Toen het virus in het voorjaar zich in hoog tempo verspreidde, werd het gezag van het kabinet amper in twijfel getrokken. Het virus was nieuw en de angst onder de bevolking groot. Het kabinet zette de lijnen en iedereen volgde die op. ‘Dat is nu wel anders’, zegt Kuipers. 'In de zomer is het gaan wringen. Er kwam een omslag toen de landelijke besmettingscijfers kelderden en er regionale verschillen ontstonden. De centrale aansturing van het kabinet leek te verzanden, ook omdat de keuze werd gemaakt voor een regionale aanpak. Over die regionale aanpak ontstonden conflicten met de veiligheidsregio’s. Dat helpt niet om het gezag van het kabinet overeind te houden’. 

Lees het volledige artikel op de website van het AD
 

Dr. Sanneke Kuipers, associate professor in Crisis Governance, combines crisis management scholarship with practical experience as a consultant. She publishes on crisis management, institutionalization, organizational survival, and crisis accountability in international scholarly journals and books. Sanneke has extensive experience as senior advisor at Crisisplan BV in crisis research, evaluation, training and teaching projects, advising national ministries, safety regions and executive agencies. Current research projects include projects on risk and crisis management, institutionalization of public organizations, blaming and accountability after crises and organizational survival.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.