Universiteit Leiden

nl en

Open brief heeft succes: The Lancet trekt omstreden Covid-19-publicatie in

Het toonaangevende medische tijdschrift The Lancet heeft een controversiële publicatie over het malariamiddel hydroxychloroquine ingetrokken. Reden hiervoor is de open brief aan The Lancet die ruim honderd wetenschappers ondertekenden, waaronder Richard Gill, Leids emeritus hoogleraar Mathematische statistiek.

Onderzoek weerlegt uitspraken Trump  

De publicatie in The Lancet onderzocht de werking van hydroxychloroquine tegen Covid-19. Hydroxychloroquine is een geneesmiddel tegen malaria, onder anderen gepromoot door de Amerikaanse president Trump vanwege zijn vermeende werking tegen het coronavirus. De auteurs van het omstreden Lancet-artikel stelden juist dat hydroxychloroquine niet werkt en zelfs tot het overlijden van patiënten kan leiden. 

Richard Gill

Onjuistheden in de data 

De spraakmakende uitkomst van het onderzoek leidde op sociale media tot grote ophef onder wetenschappers van over de hele wereld, wat uiteindelijk uitmondde in een brandbrief aan The Lancet. Ook Leids statisticus Richard Gill raakte betrokken bij de brief. ‘Een bevriende statisticus, Ronald Geskus, verzocht mij om de open brief mede te ondertekenen. Ook de bekende en gerenommeerde statistucus Andrew Gelman was hierbij betrokken.’

Na alle openbare data gecontroleerd te hebben, concludeerde Gill dat de initiatiefnemers statistische gronden hadden om het Lancet-onderzoek te wantrouwen. ‘Daarnaast kwamen de auteurs van het originele artikel met allerlei smoesjes waarom ze hun data niet konden laten zien. En die gingen niet eens over vertrouwelijkheid of anonimiteit. Dat is gewoon helemaal fout.’ 

Uiteindelijk verzocht de hoofdauteur van het onderzoek, hoogleraar Mandeep Mehra uit Boston, The Lancet om de publicatie in te trekken vanwege de onzekerheden in de data, zo stelt The Guardian

Klinische testen hervat 

Het Lancet-onderzoek vormde de aanleiding voor de World Health Organization (WHO) om te stoppen met hun testen naar het middel in de strijd tegen het coronavirus. Volgens The Guardian zijn de klinische testen van de WHO inmiddels weer hervat. Het is nog niet duidelijk of hydroxychloroquine werkt bij de behandeling van Covid-19. 

Statistiekhulp 

En Richard Gill? Ook hij gaat door met het onderzoek naar hydroxychloroquine, zegt hij. ‘Het is niet dat ik denk dat het een wondermiddel is, maar de eerste publicaties van een aantal Franse onderzoekers hadden een aantal goede indicaties dat ze op een medisch interessant spoor zaten. Alleen was het ook duidelijk dat ze geen goede statisticus in hun ploeg hadden.’ De Franse wetenschappers onderzochten meer dan duizend coronapatiënten in Marseille die minstens drie dagen een medicijncocktail kregen met onder andere hydroxychloroquine. Gill hoopt deze onderzoeken op statistisch gebied te ondersteunen. ‘Deze coronacrisis is, hoe cru ook, een gouden tijd voor statistici en kansrekenaars.’  

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.