Universiteit Leiden

nl en

Andrea Evers onderdeel van het nieuwe maatschappelijk impact team

Nederland is uit de acute coronacrisis en teruggekeerd naar het normale dagelijks leven. Maar wanneer het in de toekomst toch nodig is om maatregelen te nemen, dan kan het kabinet leunen op adviezen van een nieuwe commissie: het Maatschappelijk Impact Team (MIT). Andrea Evers is onderdeel van dit team en zal vanuit haar expertise als gezondheidspscycholoog, het kabinet de komende twee jaar helpen bij het wegen van de sociale, maatschappelijke en economische impact van maatregelen ter bestrijding van het coronavirus

Maatschappelijk Impact Team

Andrea Evers is lid van het Maatschappelijk Impact Team (MIT). Het MIT staat naast het Outbreak Management Team en zal parallel daaraan adviseren over de bredere sociaalmaatschappelijk en economische impact van de door het kabinet voorgestelde maatregelen om corona tegen te gaan.

Wetenschappelijke Adviesraad Corona Gedragsunit

Andrea Evers is tevens lid van de Wetenschappelijke Adviesraad Corona Gedragsunit voor het vakgebied E-health, gezondheidspsychologie, gezond leven lang volhouden, stress en verwachtingen. In die rol praat zij ons bij over corona.
RIVM Wetenschappelijke Adviesraad Corona Gedragsunit 

Rijksoverheid

Coronavirus Covid 19

NPO Radio 1 - Dit is de Dag

Tienduizenden Nederlands kampen maanden of zelfs jaren met klachten als gevolg van een corona-infectie. Het zijn vaak fitte en relatief jonge mensen die van de ene op de andere dag thuis komen te zitten. Zij ervaren langdurige klachten maar worden niet altijd serieus genomen, vooral relatief jongere mensen zijn scetpisch.'Dat komt doordat het risico op Long Covid in deze doelgroep lager ligt. Goede voorlichting over Long Covid is daarom cruciaal' zegt Andrea Evers bij Dit is de Dag. Beluister de aflevering hier: Moet de overheid duidelijker wijzen op langdurige klachten na corona? 

Wetenschappelijke raad voor het regeringsbeleid

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) informeert en adviseert de regering en het parlement over grote maatschappelijke vraagstukken, zoals de corona pandemie. Andrea Evers is onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en schreef vanuit deze positie mee aan het nieuwe WRR-rapport 'Coronascenario’s doordacht: Handreiking voor noodzakelijke keuzes'.

Podcast Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM)

In de podcastserie 'Desinformatie in Coronatijd' spreekt het IVM met direct betrokken deskundigen voor een analyse en oplossingen voor minder- en onbetrouwbaar nieuws. 'De wetenschappelijke adviesraad van het RIVM pleitte voor het direct betrekken van de burgers bij het beleid, iets wat in de praktijk onvoldoende heeft plaatsgevonden', zegt Andrea Evers als lid van de Corona Gedragsunit.
Beluister aflevering 13 van de MedicijnCast (26 juli 2022)

(Banner: Reusachtige foto’s Leidse wetenschappers op Achmeagebouw bij Leiden CS)

Metro

'De politiek heeft het zelf in de hand, maar burgers hebben daar niet altijd vertrouwen in', zegt Andrea Evers als reactie op de stelling: "Als er een nieuwe lockdown komt, zal dat voor ongekende weerstand zorgen". 'Het is wel moeilijk te voorspellen natuurlijk, maar het begint echt bij het uitleggen van de stappen die je neemt en waarom.' 
‘Als er een nieuwe lockdown komt, zal dat voor ongekende weerstand zorgen’ (23 juni 2022)

Gezondheidspsycholoog Andrea Evers - Historicus Maarten van Rossem - Epidemioloog en Gezondheidseconoom Eline van Den Broek-Altenburg

Meer nieuws met Andrea Evers over Covid19-maatregelen

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Andrea Evers en Moniek Buijzen (Erasmus School of Social and Behavioural Sciences) presenteerden hun bevindingen op de langetermijnstrategie voor COVID-19 aan de Tweede Kamer. De onderzoekers constateren onder andere dat er te weinig aandacht is voor een evenredige verdeling van belangen en lasten. Ook is er onvoldoende nagedacht over hoe bevolkingsgroepen ondersteund kunnen worden bij voorgestelde gedragsveranderingen. De onderzoekers geven 9 aanbevelingen voor een beter beleid. 
Wetenschapstoets lange termijn aanpak COVID-19 (12 mei 2022)

Omroep West

'Het betekent niet dat we weer helemaal teruggaan naar het oude normaal', zegt Andrea Evers na de dag waarop de meeste coronamaatregelen zijn vervallen. 'Iedere gewoonte die het gedrag insluipt, kost moeite om kwijt te raken', vertelt hoogleraar gezondheidspsychologie.
Einde van veel coronamaatregelen: 'Drie zoenen komen misschien niet meer terug' (25 februari 2022)

RTLNieuws

'Je kunt spreken van een langdurige stresssituatie. De onvoorspelbaarheid en de oncontroleerbaarheid geven iedereen stress. En door zo'n stresssituatie worden mensen eerder somber en moedeloos. Dat kan voor extra weerstand zorgen.'
Draagvlak maatregelen afgebrokkeld: 'Mensen zijn moe om te wachten' (9 februari)

EenVandaag 

Hoe groot is de gok en houden we ons aan de basisregels?  Bekijk Andrea Evers in de TV-uitzending over versoepelingen in het coronabeleid.
TV Uitzending 25 januari 2022 - EenVandaag (avrotros.nl)

Trouw

'Het grootste deel is wel degelijk nocebo. Mensen krijgen de klachten die op de bijsluiter staan of waar ze in de media over hebben gehoord. Het nieuwe is dat ze dit nu ook bij de coronavaccins hebben laten zien.'
Bijwerking coronavaccin zit vooral in het hoofd van ontvanger (19 januari 2022)

EenVandaag

'Elke keer als er nieuwe maatregelen worden voorgeschreven betekent dat gedragsverandering', vertelt Andrea Evers. 'Dat is lastig voor mensen. Het kost extra moeite.'
Eerst geen mondkapje, toen wel en nu een andere: 'Heldere communicatie nodig' (11 Januari)

RTL Nieuws

Andrea Evers denkt aan positieve prikkels om mensen over te halen om hun booster te halen. 
Beloning voor booster, helpt dat? 'Sterkt wantrouwen overheid' (10 januari)

Radio TBS eFMb Seoel

Andrea Evers is te gast in het programma 'This Morning' van het Seoulse radiostation TBS eFM om te disscusiëren over de Omicron-noodoproep in de UK en de verspreiding van de Omicrionvariant.
Interview over de Britse omicron-noodoproep en de verspreiding van Omicron wereldwijd (Engels)

NOS Nieuws

'Wat zijn de scenario's vanaf 15 januari? Bijvoorbeeld in het hoger onderwijs: het ziet er sterk naar uit dat we regelmatig moeten switchen tussen fysiek en online onderwijs, en niet snel meer alleen fysiek onderwijs hebben. Benoem dat en werk dat voor verschillende groepen uit.' 
Weer lockdown, weinig perspectief: 'Let extra op je gezondheid'

Omroep West

'Je moet het verhaal goed vertellen aan alle doelgroepen dat de corona basisregels effect hebben. Mensen willen echt meegenomen worden, het snappen en erachter staan. Iets meer vooruitdenken en perspectief geven is nu cruciaal.' 
Beluister het interview met Andrea Evers over corona

Volkskrant

‘Stel, iemand met een uitkering heeft dat geld heel hard nodig, maar is eigenlijk fel tegen vaccinatie. Zo iemand kan zich dan puur voor het geld toch laten vaccineren. Zo kan vaccinatie door het uitdelen van geldbedragen een deel van de bevolking indirect worden opgedrongen.' Andrea Evers ziet meer in kleine beloningen als een bos bloemen of een gratis drankje. 
Haalt het wat uit wat ze in Amerika doen, 100 dollar bieden aan wie zich laat vaccineren? (30 juli)

EenVandaag

De impact van de coronacrisis is het grootst op jongeren in de leeftijd van 15-25 jaar. Juist daarom is het extra zuur dat de nieuwe maatregelen juist die groep treft, zegt Andrea Evers na de persconferentie Coronavirus (9 juli 2021).

Omroep West

Coronavirus - Leidse psychologe: 'Versoepelingen maken naleving basismaatregelen lastiger' (7 juli)

Reformatorisch Dagblad

‘Versoepelingen maken naleving basismaatregelen lastiger’ (7 juli)

Telegraaf

Versoepelingen maken naleving basismaatregelen lastiger (7 juli)

EenVandaag

Het mondkapje is het symbool geworden van de crisis. 'Het herinnert ons aan alle maatregelen', zegt Andrea Evers bij EenVandaag. 'Juist door het loslaten van het mondkapje hebben we ook het idee dat covid een beetje voorbij is.'
Geen mondkapje zorgt ook dat we ons minder goed aan andere maatregelen houden: 'Er is het idee dat covid voorbij is' (25 juni)

NPO Radio 1

Sommige mensen hebben twijfels over de mogelijke bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin. Wanneer mensen zich zorgen maken over bijwerkingen, bestaat er een kans dat ze die bijwerkingen ook eerder krijgen: het nocebo-effect. Andrea Evers: 'Dat effect kun je ook goed omkeren door open en transparant te zijn. Het is belangrijk dat je uitlegt dat het risico heel klein is ten opzichte van de baten die je ervan verwacht. Daarmee genereer je vertrouwen.'
EMA: Toch een link tussen trombose en AstraZeneca, wat nu? (6 april 2021)

Atlas

'Kijk naar de positieve werking van het vaccin en de voordelen ervan', zegt gezondheidspycholoog Andrea Evers bij Atlas over de angst voor bijwerkingen en het nocebo-effect. Het nieuwe wetenschapsprogramma Atlas onderzoekt in een Leids lab de kracht van negatieve verwachtingen.
Zorgt de bijsluiter voor bijwerkingen? (Seizoen 1, afl. 7 op 17 maart 2021)

RTL Nieuws

Evers houdt onder meer een pleidooi voor een Impact Management Team, een groep deskundigen die over de impact van de coronacrisis adviseert, naast het OMT.
Moe, moedeloos - de rek is eruit. Jongeren kunnen de lockdown niet meer aan (24 februari 2021)

NPO Radio 1 - Met het Oog op Morgen

De coronamaatregelen worden verlengd en in Nederland wordt er nog weinig perspectief geboden over eventuele versoepelingen. Wat betekent dit voor het draagvlak? Beluister Andrea Evers: 21.00-28.00.
Nieuwe fase coronacrisis in het Verenigd Koninkrijk en wat kunnen we daar in Nederland van leren? (22 februari)

Dit is M

'We hebben het continu over de maatregelen op medisch niveau, dat is niet voldoende', zegtAndrea Evers over de avondklok en de lockdown. De sluiting van de scholen zorgt voor grote, psychische gevolgen bij kinderen en jongeren. Hoe kunnen we dat oplossen? 
Evers over het belang van een emotioneel steunpakket voor de jeugd (29 januari)

Het Parool

Andrea Evers: 'Gelukkig hebben mensen gemiddeld genomen ook een enorm aanpassingsvermogen. Maar neem eerstejaarsstudenten: ze hebben geen examenreis en -feestjes gehad en zien nu ook hun studententijd, die in het teken staat van nieuwe mensen ontmoeten en jezelf ontwikkelen, op het spel staan. Dat is een kwetsbare groep.'
Een betere lockdown begint bij jezelf: zo krijg je perspectief (22 januari 2021)

 

Andrea Evers bij #DitIsM
Andrea Evers bij #DitIsM

Dit is M

Een heftige tijd voor ouderen, kwetsbaren en zéker ook jongeren... Zijn zij extra kwetsbaar voor de maatregelen? En wat kunnen we doen om te voorkomen dat jongeren in psychische problemen komen? 
De psychologische gevolgen van de ingrijpende coronamaatregelen (21 januari)

Nieuwsuur

Na de aankondiging van de nieuwe coronamaatregelen spreekt Andrea Evers over de harde lockdown, aansluitend op de toespraak van premier Rutte 
Vanaf 25e minuut (14 december)

EenVandaag

Wat te doen voor een veilige, maar toch gezellige Kerst? 'Maak de urgentie van de maatregelen duidelijk. En dat het écht belangrijk is dat we ons eraan houden', zegt gezondheidspsycholoog Andrea Evers bij EenVandaag. Experts: als kabinet duidelijker communiceert wat met kerst wel mag, houden mensen zich beter aan de regels (8 december)

Omroep West

Omgaan met de regels in coronatijd: ‘We onderschatten de flexibiliteit van de mens’ (22 november)

NPO radio 1

Gezondheidspsycholoog Andrea Evers heeft tips voor het kabinet en de mensen om het vol te houden: 'Het perspectief op de korte en lange termijn is heel belangrijk. Daarmee maak je de maatregelen voorspelbaar. Bedenk samen met de doelgroep concrete oplossingen en maak duidelijk wat de urgentie is.'
Dit is de Dag  (4 november, ca. 18.25-18.40)

NRC

Sportscholen blijven open, theaters gaan dicht. Dit soort besluiten moet het kabinet veel beter uitleggen, vinden gedragsexperts Andrea Evers en Julia van Weert. 
‘Kabinet heeft mensen op het verkeerde been gezet’ (3 november)

Nieuwsuur

Hoe bereik je verschillende doelgroepen? 'Met concrete voorbeelden wat je wel en niet moet doen op de media die de doelgroepen zelf gebruiken, en doe dat frequent. Maak bijvoorbeeld een filmpje voor jongeren en ga ook met ze in gesprek', zegt Andrea Evers. 
Na het persmoment over de coronacrisis (27 oktober 2020)

Omroep West

'Vertellen wat de urgentie is, dat deed Rutte goed in de persconferentie. Maar je moet ook hun media gebruiken voor een goed verhaal vanuit het perspectief van de jongeren. Zeg wat ze wel kunnen doen. Ga er samen aan staan, bijvoorbeeld zoals Famke Louise en Diederik Gommers. Je hebt rolmodellen en voorbeelden nodig voor draagvlak van de maatregelen.' 
Uitzending terugluisteren (vrijdag 16 oktober, 15e - 19e minuut)

Jinek

Chaos in Den Haag: massale verontwaardiging

Nieuwsuur

'Dit gaat over gedrag en de kosten en baten ervan, Geef mensen met duidelijkheid een stukje controle terug. Als je specifieke oplossingen vindt voor de gevolgen voor specifieke doelgroepen, zal het lukken om weer heel Nederland achter de maatregelen te krijgen.'
Uitzending gemist Dinsdag 6 oktober

NPO Radio 1 Met het oog op morgen

De coronaregels moeten strenger, vindt tweederde van de Nederlanders. Tegelijk zien we dat minder mensen de aanpak van de crisis steunen. Andrea Evers laat bij Coen Verbraak haar licht schijnen over dit onderzoek in opdracht van de NOS. 
Steun voor het coronabeleid neemt af (6 oktober) 

Jinek

Na de discussie over de nieuwe maatregelen van het kabinet en onderzoek naar het gebruik van mondkapjes, zegt Jinek: 'Het gaat de hele tijd over gedrag en er zit geen gedragswetenschapper in het OMT?' Evers beaamt dat die erin zou moeten.
Terugkijken: Mondkapjespicht in heel Nederland?

Sociale vraagstukken

Ons gedrag is cruciaal in de strijd tegen het coronavirus. Om dat te beïnvloeden is meer en betere communicatie nodig dan op persconferenties meedelen wat de maatregelen zijn. Dat betogen twaalf hoogleraren onder wie Andrea Evers op 'Sociale Vraagstukken', het discussieplatform voor wetenschappers & professionals over maatschappelijke kwesties.
Communiceer beter over hoe je te gedragen tegen het virus

NOS Met het Oog op Morgen

Nieuwe persconferentie: maximaal 6 gasten in huis (18 augustus)

NRC

Elf hoogleraren: persconferenties geven is niet meer genoeg (13 augustus)

NPO radio 1 - Nieuws en co

'Samen naar oplossingen kijken is belangrijk om mensen te overtuigen hun gedrag te veranderen. Daarbij is helder communiceren super belangrijk, gericht op specifieke doelgroepen en hun wensen.'
Wat is er nodig om mensen opnieuw te overtuigen van de coronamaatregelen? (6 augustus)

NPO - Een Vandaag

Kijken: hele uitzending 24-07-2020
Fragment via twitter 

Omroepwest.nl 

NPO Radio 1 Met het oog op morgen

Naarmate het virus meer lijkt ingedamd, neemt de weerstand tegen de coronamaatregelen toe. Hoe belangrijk is de anderhalve meter nog en is het nog wel te handhaven? 
Hoe belangrijk is die anderhalve meter nog? (22 juni)

@dit_is_M
Aan tafel bij Margriet van der Linden naast Paul van Lange en met Gijs Coppens

M

Samen met gezondheidspsycholoog Gijs Coppens en sociaal psycholoog Paul van Lange bespreekt Andrea Evers de mentale gezondheid. Wat doet de crisis met onze psyche? Evers bepleit dat medici, gedragswetenschappers en economen samen aan tafel zitten. 'Die onzekerheid en onvoorspelbaarheid van deze stress-situatie heeft veel gevolgen.'
Mentale gezondheid in gevaar in tijden van corona, wat moet er gebeuren? (30 april)

Twitter @marian070249
Andrea Evers aan tafel met Rob Trip en Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam

NOS

In een speciale uitzending van de NOS met vragen van kijkers over het coronavirus gaat Andrea Evers in op de onzekerheid en stress die we nu ervaren. Bekijk het fragment met Evers: 'Deze onzekerheid brengt heel veel stress met zich mee' (28 april)

 

NOS over het Coronavirus: feiten en fabels

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

De Volkskrant

Hoe het draagvlak voor de lockdown afbrokkelt nu de angst voor het virus wegebt (€)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.