Universiteit Leiden

nl en

Andrea Evers in bij EenVandaag en Nieuwsuur over het coronavirus

Na de aankondiging van de nieuwe coronamaatregelen sprak hoogleraar Gezondheidspsychologie Andrea Evers bij EenVandaag en Nieuwsuur over de nieuwe harde lockdown.

Nieuwsuur

Bij Nieuwsuur, na de toespraak van premier Rutte, sprak Andrea Evers over de harde lockdown. Vanaf 25e minuut (14 december)

EenVandaag

Wat te doen voor een veilige, maar toch gezellige Kerst? 'Maak de urgentie van de maatregelen duidelijk. En dat het écht belangrijk is dat we ons eraan houden', zegt gezondheidspsycholoog Andrea Evers bij EenVandaag. Experts: als kabinet duidelijker communiceert wat met kerst wel mag, houden mensen zich beter aan de regels (8 december)

RIVM

Andrea Evers is lid van de Wetenschappelijke Adviesraad Corona Gedragsunit voor het vakgebied E-health, gezondheidspsychologie, gezond leven lang volhouden, stress en verwachtingen. In die rol praat zij ons bij over corona.
RIVM Wetenschappelijke Adviesraad Corona Gedragsunit (8 december)

Meer nieuws met Andrea Evers over Covid19-maatregelen

Omroep West

Omgaan met de regels in coronatijd: ‘We onderschatten de flexibiliteit van de mens’ (22 november)

NPO radio 1

Gezondheidspsycholoog Andrea Evers heeft tips voor het kabinet en de mensen om het vol te houden: 'Het perspectief op de korte en lange termijn is heel belangrijk. Daarmee maak je de maatregelen voorspelbaar. Bedenk samen met de doelgroep concrete oplossingen en maak duidelijk wat de urgentie is.'
Dit is de Dag  (4 november, ca. 18.25-18.40)

NRC

Sportscholen blijven open, theaters gaan dicht. Dit soort besluiten moet het kabinet veel beter uitleggen, vinden gedragsexperts Andrea Evers en Julia van Weert. 
‘Kabinet heeft mensen op het verkeerde been gezet’ (3 november)

Nieuwsuur

Hoe bereik je verschillende doelgroepen? 'Met concrete voorbeelden wat je wel en niet moet doen op de media die de doelgroepen zelf gebruiken, en doe dat frequent. Maak bijvoorbeeld een filmpje voor jongeren en ga ook met ze in gesprek', zegt Andrea Evers. 
Na het persmoment over de coronacrisis (27 oktober 2020)

Omroep West

'Vertellen wat de urgentie is, dat deed Rutte goed in de persconferentie. Maar je moet ook hun media gebruiken voor een goed verhaal vanuit het perspectief van de jongeren. Zeg wat ze wel kunnen doen. Ga er samen aan staan, bijvoorbeeld zoals Famke Louise en Diederik Gommers. Je hebt rolmodellen en voorbeelden nodig voor draagvlak van de maatregelen.' 
Uitzending terugluisteren (vrijdag 16 oktober, 15e - 19e minuut)

Jinek

Chaos in Den Haag: massale verontwaardiging

Nieuwsuur

'Dit gaat over gedrag en de kosten en baten ervan, Geef mensen met duidelijkheid een stukje controle terug. Als je specifieke oplossingen vindt voor de gevolgen voor specifieke doelgroepen, zal het lukken om weer heel Nederland achter de maatregelen te krijgen.'
Uitzending gemist Dinsdag 6 oktober

NPO Radio 1 Met het oog op morgen

De coronaregels moeten strenger, vindt tweederde van de Nederlanders. Tegelijk zien we dat minder mensen de aanpak van de crisis steunen. Andrea Evers laat bij Coen Verbraak haar licht schijnen over dit onderzoek in opdracht van de NOS. 
Steun voor het coronabeleid neemt af (6 oktober) 

Jinek

Na de discussie over de nieuwe maatregelen van het kabinet en onderzoek naar het gebruik van mondkapjes, zegt Jinek: 'Het gaat de hele tijd over gedrag en er zit geen gedragswetenschapper in het OMT?' Evers beaamt dat die erin zou moeten.
Terugkijken: Mondkapjespicht in heel Nederland?

Sociale vraagstukken

Ons gedrag is cruciaal in de strijd tegen het coronavirus. Om dat te beïnvloeden is meer en betere communicatie nodig dan op persconferenties meedelen wat de maatregelen zijn. Dat betogen twaalf hoogleraren onder wie Andrea Evers op 'Sociale Vraagstukken', het discussieplatform voor wetenschappers & professionals over maatschappelijke kwesties.
Communiceer beter over hoe je te gedragen tegen het virus

NOS Met het Oog op Morgen

Nieuwe persconferentie: maximaal 6 gasten in huis (18 augustus)

NRC

Elf hoogleraren: persconferenties geven is niet meer genoeg (13 augustus)

NPO radio 1 - Nieuws en co

'Samen naar oplossingen kijken is belangrijk om mensen te overtuigen hun gedrag te veranderen. Daarbij is helder communiceren super belangrijk, gericht op specifieke doelgroepen en hun wensen.'
Wat is er nodig om mensen opnieuw te overtuigen van de coronamaatregelen? (6 augustus)

NPO - Een Vandaag

Kijken: hele uitzending 24-07-2020
Fragment via twitter 

Omroepwest.nl 

NPO Radio 1 Met het oog op morgen

Naarmate het virus meer lijkt ingedamd, neemt de weerstand tegen de coronamaatregelen toe. Hoe belangrijk is de anderhalve meter nog en is het nog wel te handhaven? 
Hoe belangrijk is die anderhalve meter nog? (22 juni)

@dit_is_M
Aan tafel bij Margriet van der Linden naast Paul van Lange en met Gijs Coppens

M

Samen met gezondheidspsycholoog Gijs Coppens en sociaal psycholoog Paul van Lange bespreekt Andrea Evers de mentale gezondheid. Wat doet de crisis met onze psyche? Evers bepleit dat medici, gedragswetenschappers en economen samen aan tafel zitten. 'Die onzekerheid en onvoorspelbaarheid van deze stress-situatie heeft veel gevolgen.'
Mentale gezondheid in gevaar in tijden van corona, wat moet er gebeuren? (30 april)

Twitter @marian070249
Andrea Evers aan tafel met Rob Trip en Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam

NOS

In een speciale uitzending van de NOS met vragen van kijkers over het coronavirus gaat Andrea Evers in op de onzekerheid en stress die we nu ervaren. Bekijk het fragment met Evers: 'Deze onzekerheid brengt heel veel stress met zich mee' (28 april)

 

NOS over het Coronavirus: feiten en fabels

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

De Volkskrant

Hoe het draagvlak voor de lockdown afbrokkelt nu de angst voor het virus wegebt (€)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.