Universiteit Leiden

nl en

Diploma-uitreiking eerste lichting BSc Security Studies

Een volledig coronaproof diploma-uitreiking in Wijnhaven op de Campus Den Haag én de eerste lichting afgestudeerden van de Bachelor Security Studies. Voor de 36 studenten en hun familie was het donderdag 27 augustus een dag om nooit meer te vergeten.

Daan Weggemans MSc

Niet alleen is het de eerste groep die deze studie afrondt, de studenten kregen tijdens hun laatste studiejaar te maken met Covid-19 én eindigen de opleiding met een anderhalvemeterceremonie. De studenten mochten twee gasten meenemen, voor de thuisblijvers was de uitreiking via een livestream te volgen.

Nieuwe realiteit

Geen zoenen, geen knuffels, geen opeengepakte groepsfoto, geen volle zaal met familie en vrienden. 'Welkom in de nieuwe realiteit', zegt Daan Weggemans, programmadirecteur van Security Studies. Hij is trots op de studenten die 3 jaar geleden in het diepe onbekende sprongen en begonnen aan deze nieuwe opleiding. 'De eerste zijn biedt unieke kansen en mogelijkheden. Jullie constructieve betrokkenheid bij het programma heeft ons input van onschatbare waarde gegeven, waarvoor we zeer dankbaar zijn.'

Prof.dr. Bibi van den Berg

Belangrijke lessen

Weggemans staat ook stil bij het bijzondere laatste half jaar waar de studenten mee te maken kregen: een tweedimensionaal academisch leven dat zich grotendeels voor een computerscherm afspeelde. 'We hebben allemaal ondervonden dat het leven tijdens een pandemie frustrerend kan zijn, maar voor onze opleiding is dat ook interessant. Iedere crisis biedt kansen en belangrijke lessen. We maakten ineens deel uit van een crisis. Ons studieonderwerp. Datgene wat we proberen te begrijpen en waarmee we proberen om te gaan. We hebben dingen geleerd die we niet in de collegezaal hadden kunnen leren.'

Na Weggemans spreekt Bibi van den Berg, professor Cybersecurity Governance, haar studenten toe. Ze is een van de grondleggers van de opleiding en daarom ook 'zeer trots en een beetje emotioneel' dat ze de eerste lichting afgestudeerden voor zich ziet zitten. Voor de gelegenheid is ze gekleed in de traditionele kleding die hoort bij een hoogleraar 'en hoewel we nu in een gloednieuw gebouw zitten, hoort dit zeker ook bij de tradities van de oudste universiteit van Nederland.'

Nana Salim BSc

Trots

Daarna neemt student Nana Salim het woord. Ze is een van de studenten die haar diploma krijgt en was als studentambassadeur nauw betrokken bij de opleiding. Op humoristische wijze checkt ze de leerdoelen die zij en haar medestudenten gedurende de afgelopen drie jaar hebben kunnen afvinken. Ze voegt ook nog een aantal leerdoelen toe; zoals kennis van de muziekgeschiedenis via de Spotify-afspeellijst ‘War and Peacebuidling’ van docent Dr. Ernst Dijxhoorn.
Ook Nana staat stil bij de bijzondere laatste maanden. 'Ik wil ook alle docenten bedanken die ons met de beste bedoelingen tijdens Covid-19 er digitaal doorheen hebben gesleept. Daardoor sta ik hier met heel veel trots voor de eerste lichting afgestudeerden van Security Studies.' 

Juriaan Spierenburg BSc

Uitreiking

Na de toespraken komen de studenten per vijftal naar voren om hun diploma in ontvangst te nemen. Een voor een op de foto en dan zit de coronaproof uitreiking erop. Buiten de zaal staat Juriaan Spierenburg, met diploma en cum laude-sjerp om, te wachten op zijn familie. 'Het was prima zo. Heel goed geregeld. We zijn de laatste maanden natuurlijk al gewend om flexibel te zijn en daar past deze uitreiking goed bij.' Om zijn diploma te vieren gaat Juriaan zo uit eten met zijn familie. 'Geen groot feest, maar we gaan het zeker coronaproof vieren.'

Op maandag 4 september 2017 startte officeel het nieuwe bachelor programma Security Studies.

Veiligheidsbedreigingen zoals terrorisme en cybercriminaliteit behoren tot de meest urgente problemen van onze tijd. Tijdens de bacheloropleiding Security Studies bestudeer je de veiligheidsuitdagingen van de 21ste eeuw en leer je strategische oplossingen te ontwikkelen voor een complexe wereld.

Meer informatie over deze unieke opleiding vind je op de website.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.