Universiteit Leiden

nl en

Werken in coronatijd: ‘De drempel voor ontmoetingen is juist lager geworden’

Hoe vergaat het jou in deze unieke, gekke coronatijd? Dat vragen we in deze serie aan collega's. Zoals aan Jasmijn Mioch, adviseur HRM Learning & Development. 'Ik heb ontdekt hoe creatief de universiteit is.'

‘Wij wonen in Leiderdorp, gelukkig in een fijn huis met grote tuin en onze twee vrolijke en energieke kinderen van 3 en 5 jaar. Voordat de coronacrisis losbarstte had ik geen eigen werkplek thuis. In het begin wisselde ik mijn werkuren af met mijn vriend en werkte ik op zijn computer. Al gauw verhuisde ik naar een piepklein bureautje in de slaapkamer van onze dochter. Toen bleek dat het thuiswerken van lange duur zou zijn, hebben we een eigen plek voor mij gecreëerd: kleurtje op de muur en extra beeldscherm erbij. Ik werk nu heel tevreden op onze zolder, tussen de was op de overloop.’ 

Hardlopen in de tuin.

Blijven bewegen

‘Op een gegeven moment kreeg ik ook covid. Ik merkte het omdat ik opeens geen reuk en smaak meer had. Ik ben enorm dankbaar dat wij niemand in onze omgeving besmet hebben. We zijn dan ook direct met het hele gezin in quarantaine gegaan. Gelukkig hadden ik en mijn vriend maar heel milde symptomen. Een onmisbaar ritueel in deze tijd is blijven bewegen. Elke dag minstens achtduizend stappen. Als het maar even kan ga ik van het scherm af en doe ik mijn belafspraken wandelend. Ook toen we in quarantaine zaten, heb ik elke dag mijn stappendoel gehaald. Als ik de deur niet uit mag, dan ren ik gewoon in onze eigen tuin, terwijl de kinderen zich vermaken in de zandbak en op de trampoline.’ 

Welk verrassend inzicht heb je dit jaar verkregen ‘dankzij’ corona’?    

‘Door deze gekke tijd heb ik wel ontdekt hoe creatief wij als universiteit zijn en ook hoe flexibel. In maart annuleerde wij bij HRM vanwege de lockdown alle geplande cursussen voor medewerkers. Uit de eerste berichten bleek dat veel collega’s juist in deze tijd behoefte hebben aan leren en ontwikkelen. En een cursus is ook manier om met elkaar verbonden te zijn.' 

Een nieuw pad

'Daarom hebben we in april al onze trainers een stoomcursus online leren gegeven. Een stoomcursus die ik zelf heb ontwikkeld samen met onze trainee. Afgelopen maanden heb ik veel online sessies gefaciliteerd voor grote en kleine groepen, waaronder voor de Healthy University Week, de serie Leidinggeven in Online Tijden en het LRS-kenniscafé. Het blijkt dat ik enorm veel energie krijg van mensen online bij elkaar brengen en creatieve werkvormen kan verzinnen om anderen te activeren en te inspireren. Het is echt een nieuw pad voor mij.’

Wat hoop je dat er blijvend is veranderd?

‘Ondanks dat je elkaar minder snel ziet is drempel voor ontmoetingen lager geworden. Voor het LRS-kenniscafé bijvoorbeeld, hoef je alleen maar op een link te klikken en je bent in gesprek met collega’s die met dezelfde thema’s bezig zijn als jij. Collega’s die je anders nooit tegenkomt. Natuurlijk zouden we elkaar ook op locatie willen ontmoeten, maar nu blijkt dat er online ook veel moois mogelijk is. Ik hoop dat de creativiteit en de experimenteerruimte blijft binnen de organisatie. Zo kunnen we blijven innoveren en maken we samen de nieuwe werkelijkheid.’

Foto: Lotte van Uittert

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.