Universiteit Leiden

nl en

Gert-Jan Lelieveld in NRC: Angst voor het Corona-virus is ook een subjectief gevoel

'Behalve voor een virus zijn we ook bevattelijk voor de angst voor het virus', zegt sociaal psycholoog Gert Jan Lelieveld in NRC. In zijn gedragscolumn legt hij uit welke psychologische vuistregels daaraan bijdragen.

NRC Gedragscolumn

Wereldwijd zijn inmiddels duizenden mensen besmet geraakt met het Coronavirus. De meeste besmettingen vonden plaats in China, maar ook in Frankrijk, de VS, Canada, Japan en Nederland is het virus opgedoken. Met krantenkoppen als “Hoeveel zorgen moeten we ons maken over het coronavirus?” en “Dodental Coronavirus stijgt” groeit de angst onder de mensen voor het virus. Maar is dat terecht? De ziekte is nieuw, dus daar is nu op korte termijn nog moeilijk een antwoord op te geven. Maar de angst die heerst is niet nieuw. Deze angst wordt veroorzaakt door vuistregels die keuzes van mensen beïnvloeden. 
Angst voor het Corona-virus is ook een subjectief gevoel (Februari 2020)

Gert-Jan Lelieveld onderzoekt processen tussen personen. Eén lijn van zijn onderzoek focust op de interpersoonlijke effecten van emoties. De tweede lijn focust op slachtoffers en toekijkers van sociale buitensluiting. Lelieveld doet ook onderzoek naar deceptie, liegen, economische keuzes en moreel gedrag. Lees de gedragscolumns van Lelieveld.

NRC Gedragscolumn

Hoe kan worden vermeden dat demonstraties uit de hand lopen? 'Zorg dat deelnemers zich niet anoniem kunnen wanen.'
Bang voor rellen? Geef stakers hun eigen naambordje mee (November 2019)

NRC Gedragscolumn

Hoe meer identieke prijzen worden weggegeven hoe minder aantrekkelijk een loterij oogt voor de deelnemers.  Over de emoties van de aspirant prijswinnaars
Wie meer identieke prijzen kan winnen, wordt minder begerig (Juli 2019)

NRC Gedragscolumn

Mensen voelen meer verantwoordelijkheid voor de negatieve consequenties van inentingen dan voor de consequenties van nietsdoen.
Waarom sommigen vaccineren erger vinden dan niks doen (April 2019)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.