Universiteit Leiden

nl en

‘Kan er coronavirus op de glijbaan zitten?’

Wat moet ik doen als papa of mama het virus krijgen, kan er coronavirus op de glijbaan zitten, kunnen kinderen ook doodgaan? De Nationale Wetenschapsagenda organiseerde op 15 april op Facebook een vragenuurtje voor kinderen over corona. De Leidse psychologe Anke Klein beantwoordde samen met de Rotterdamse viroloog Annemiek van der Eijk de vragen.

Het was de tweede keer dat de Nationale Wetenschapsagenda een coronavragenuurtje voor kinderen organiseerde op Facebook. Want ook kinderen zien hun vragen natuurlijk graag beantwoord door een deskundige. En eigenlijk willen ze hetzelfde weten als volwassenen.

Ontroerende vraag

De deskundigen, de Leidse psycholoog Anke Klein en de Rotterdamse viroloog Annemiek van der Eijk, waren eerlijk maar wisten de kinderen toch gerust te stellen. Ontroerend was de vraag van een nog erg klein jongetje dat wilde weten of kinderen dood konden gaan aan het virus. 'Ja, dat kan', antwoordde Van der Eijk, 'maar het is erg zeldzaam en als je heel ziek wordt, kun je naar het ziekenhuis waar goede dokters voor je zorgen.'

Wat te doen als papa of mama het virus krijgen? 'Klein: 'Gewoon de dingen doen die je normaal ook doet. Bewegen, dat kan ook binnen, spelletjes doen...' Van der Eijk benadrukte dat het altijd belangrijk is om structuur in de dag aan te brengen, alsof je naar school gaat.' Ai, ‘structuur’ is wel een moeilijk woord maar uit de rest van de zin konden de kinderen wel opmaken wat ze bedoelde.

NWA Vragenuurtje
Anke Klein: 'Roep een helpende gedachte op als je bang bent.'

Schoolwerk in je pyjama

Wanneer gaat het virus weg? Van der Eijk antwoordde eerlijk dat we dat gewoon niet weten. 'Je kunt nu niet doen en laten wat je wilt en dat kan vervelend zijn.’ Klein benadrukte dat een nieuwe situatie lastig kan zijn maar dat kinderen daar meestal snel aan wennen. 'Doe vooral ook dingen die je leuk vindt, of dat nou tekenen is of skypen, en wees lief voor elkaar. En doe ook iets wat normaal niet kan, zoals schoolwerk maken in je pyjama!' 

Sommige kinderen zijn heel bang en hebben daar nachtmerries van. 'Praat erover met je ouders en probeer een goede afloop te verzinnen voor die nare droom', adviseerde Klein. Als je 's nachts wakker wordt van de nachtmerrie sta dan op. Ga naar de wc, drink een slokje water en neem je teddybeer of andere knuffel mee in bed. Het raam open zetten helpt ook, dan kan de nachtmerrie eruit. En dan heb je ook meteen een koelere kamer.'

Nachtmerries zijn echt eng maar andere kinderen hebben angstige gevoelens en zorgen. 'Daar zit dan een nare gedachte achter', verklaarde Klein. 'Wat je kunt proberen is een helpende gedachte in je hoofd te planten. Bijvoorbeeld: de kans is heel klein dat ik de ziekte krijg. Als ik de ziekte krijg hoeft die niet erg te zijn. Er zijn heel goede dokters om te helpen als ik ziek wordt.'

NWA vragenuurtje
Annemiek van der Eijk: 'Sommige dingen weten we gewoon nog niet.'

Waarom isoleren?

Waarom worden er nu groepen geïsoleerd, zoals opa’s en oma’s? Van der Eijk legde uit dat alles erop gericht is om te voorkomen dat de ziekenhuizen overstromen. De meest vatbare groep zijn ouderen, vooral als ze al iets mankeren, dus is het goed als die wegblijven bij andere mensen.

Opvallend was dat diverse kinderen vroegen wanneer ze weer naar school kunnen. 'Eind van de maand gaat de regering daar iets over zeggen', zei Van der Eijk, 'dus dat weten we ook nog niet.’

Professors-in-de-dop

Natuurlijk waren er ook professortjes-in-de-dop die een heel moeilijke vraag stelden. Als we nu het virus COVID-19 hebben, krijgen we dan straks COVID-20? En: hoe komt het dat het virus vooral veel slachtoffers maakt in landen waar Karel de Grote ooit de scepter zwaaide? Ook op deze vragen probeerden de deskundige een antwoord te geven. Het cijfer 19 slaat op het jaar 2019, hopelijk krijgen we dit jaar geen nieuw virus. En: het virus komt oorspronkelijk uit China, pas later sloeg het over naar Italië, Spanje en andere landen waar Karel de Grote heerste. 

En de vraag over de glijbaan? Het virus kan op gladde oppervlakken nog even blijven leven. Dus goed je handen wassen als je thuis komt is en blijft heel erg belangrijk, ook na een bezoekje aan de speeltuin.

Tekst: Corine Hendriks
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.