Universiteit Leiden

nl en

Saniye Çelik in Parool over diversiteit in het openbaar bestuur

Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel voor een evenwichtige verdeling van mannen en vrouwen in de top van het bedrijfsleven. Saniye Çelik, CPL opleider (Centre for Professional Learning), vraagt zich af wanneer politici eens in de spiegel kijken.

‘Een dubbele belediging’

Er is nog veel werk te verzetten om meer vrouwen in de politiek en het openbaar bestuur te krijgen. Om Hedy d’Ancona te citeren: ‘Als je vijftig jaar geleden hebt vastgesteld dat de macht eerlijk verdeeld moet worden tussen vrouwen en mannen, dat onze wereld op die manier bestuurd en gestuurd dient te worden, dan is de uitkomst bedroevend.’ Zij (1937) was van september 1981 tot mei 1982 als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onder meer belast met het emancipatiebeleid.

De huidige percentages vrouwen in het openbaar bestuur tonen haar gelijk: 27 procent van de wethouders is vrouw, 29 procent van de burgemeesters, 8 procent van de Commissarissen van de Koning, 33 procent van de Tweede Kamerleden en 29 procent van de leden van de regering. Dat is wat Nederland de afgelopen vijftig jaar met een actief emancipatiebeleid heeft kunnen bereiken. Met het woord ‘mislukking’ is deze uitkomst nog te zwak geduid. In een democratische rechtsstaat als de onze, waar de helft van de bevolking uit vrouwen bestaat, kan en moet dat zeker vele malen beter. 

Lees hier het volledige artikel in Parool

Beeld: Yoko Heiligers

Diversiteit staat steeds vaker hoog op de agenda van publieke organisaties. Zij willen graag diversiteit en inclusiviteit bevorderen, maar in de praktijk blijkt dat een moeizaam karwei te zijn. Hoe bereid je mensen voor op de veranderende samenleving? Hoe stimuleer je een inclusieve cultuur in de organisatie? En hoe houd je deze in stand?

Meer informatie hierover? Schrijf je in voor de leergang Diversiteit & Inclusie die van start gaat op 25 juni of 15 oktober. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.