Universiteit Leiden

nl en

Willem van der Does start nieuwe rubriek in KIJK

Een splinternieuwe rubriek, geschreven door Willem van der Does, hoogleraar klinische psychologie. In de eerste aflevering: de ‘Weense tovenaar’ Franz Anton Mesmer. ​​​​​​​‘Mesmers patiënten kregen stuiptrekkingen’, aldus Van der Does. Lees ook de Volkskrant voor zijn Weekendinzicht: Hardnekkig ongewenst gedrag duurt voort omdat het ook iets oplevert.

KIJK

Sommige psychiaters en psychologen lukt het om bij het grote publiek beroemd te worden, maar van slechts enkelen wordt de naam in het alledaagse taalgebruik opgenomen. Het bekendste voorbeeld is Sigmund Freud – in ‘freudiaanse vergissing’. Het andere voorbeeld is Franz Anton Mesmer, maar dan alleen in het Engels, waar mesmerizing ‘fascinerend’ betekent. Verder geniet hij enige bekendheid omdat hij met een vroege vorm van hypnotherapie kwam. Wie was deze man, die in de achttiende eeuw een golf van opwinding veroorzaakte, maar nu grotendeels vergeten is? 
‘Mesmers patiënten kregen stuiptrekkingen’

Openingsbeeld: Getty Images

Volkskrant Weekendinzicht

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Deze week Willem van der Does (58), hoogleraar klinische psychologie en auteur van Geluk is ook niet alles (verschijnt in maart).
Weekendinzicht: Hardnekkig ongewenst gedrag duurt voort omdat het ook iets oplevert

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.