Universiteit Leiden

nl en

Faculteit W&N opent academisch jaar via livestream in huiselijke setting

Vanuit een witleren fauteuil, waarop Barack Obama ooit zat, opende decaan Michiel Kreutzer het academisch jaar. Dit keer niet met bezoekers, maar volledig coronaproof via een livestream. In een huiselijke setting sprak Kreutzer met verschillende gasten, onder wie Covid-19-onderzoeker Thomas Hankemeier en kersvers assessor Joost Barendse.

‘Het is een vreemd jaar’, sprak Kreutzer aan het begin van de opening. ‘De ambities die we vorig jaar hadden geformuleerd, hebben we niet gehaald. Maar toch ben ik trotser op deze gemeenschap dan ik had kunnen dromen. Ik herhaal nogmaals mijn woorden: een zeven is nu een tien, dus bedankt en goed gedaan.’

Decaan Michiel Kreutzer (links) en Joost Batenburg zitten er klaar voor

‘Kunstmatige intelligentie is overal om ons heen’

In een minipresentatie vertelde de eerste gast Joost Batenburg dat kunstmatige intelligentie (AI) overal om ons heen is. Batenburg is sinds 1 januari hoogleraar bij SAILS, het collectief voor AI aan de Universiteit Leiden. ‘ Zo helpt AI in ziekenhuizen om de zorg efficiënter te maken en biedt het in de industrie oplossingen voor betere logistiek of groenere productie. Maar ook op onze faculteit en universiteit vind je AI overal terug, zei Batenburg. ‘Zo gebruiken onze farmacologen AI om de zoektocht naar medicijnen efficiënter te maken.’ Ook in minder voor de hand liggende vakgebieden als archeologie doet AI haar intrede. Als voorbeeld noemde Batenburg het onderzoek van computerwetenschapper Suzan Verberne. Zij kijkt hoe je met de computer automatisch data uit teksten kunt halen, een techniek die bekend staat als textmining.

‘AI wordt alleen maar belangrijker,’ zei de SAILS hoogleraar. ‘Gelukkig vormen we in Zuid-Holland een sterk cluster, samen met Delft en Rotterdam, de universitaire medische centra en natuurlijk het bedrijfsleven. Daarnaast is Leids hoogleraar Holger Hoos de grondlegger van CLAIRE, dé organisatie die AI in Europa bijeenbrengt.’

Meer over kunstmatige intelligentie bij de Universiteit Leiden: The future of AI is human

‘Ik ben trots op onze docenten en studenten’

Met hoogleraar Han de Winde sprak Kreutzer over onderwijs: ‘Onze docenten hebben het fantastisch gedaan, maar ook het ondersteunend personeel. De Teacher Support Desk heeft heel hard gewerkt om docenten bij online onderwijs te ondersteunen.’ De Winde vertelde ook trots te zijn op de studenten van de faculteit. ‘Op hun begrip en geduld, en het feit dat ze nauwelijks klagen.’ Via de chat van de livestream konden kijkers vragen stellen. Zo stelde Walker Smith de vraag of hybride onderwijs wel werkt en of volledig online onderwijs niet beter zou zijn. De Winde: ‘Bij enkel online onderwijs mis je het echte contact. En juist dat is wat ons onderwijs zo waardevol maakt.’

Thomas Hankemeier

Corona onderzoeken met mini-orgaantjes

De volgende gast, Thomas Hankemeier, is toonaangevend in metabolomics, een onderzoeksveld dat kijkt naar zogeheten metabolieten in het bloed: tussen- en eindproducten van onze stofwisseling. Al in maart schakelde Hankemeier over naar Covid-19-onderzoek, om erachter te komen wat het virus precies met ons lichaam doet en welke behandelingen kunnen werken. Hiervoor gebruikt Hankemeier met zijn team kunstmatige, van de patiënt afgeleide mini-orgaantjes, ook wel organs-on-a-chip genoemd. Van het LUMC en andere omliggende ziekenhuizen kregen ze bloedsamples van coronapatiënten om te onderzoeken.

Kijker ‘MK’ stelde de volgende vraag: ‘Waar kunnen we het beste op inzitten, een vaccin of een medicijn om de klachten te bestrijden? Hankemeier hoefde niet lang na te denken over zijn antwoord: ‘We zijn met zoveel wetenschappers, dat we het beste op allebei kunnen inzetten. Een medicijn om coronapatiënten in het ziekenhuis te helpen, totdat er een vaccin is.’

Meer over het onderzoek van Thomas Hankemeier: Ernstige COVID-19-symptomen voorspellen én voorkomen

In gesprek met studenten

Nieuwe assessor Joost Barendse, die deze week begon met zijn nieuwe functie, vertelde over zijn eigen ervaringen in de afgelopen periode. ‘Ik had geluk, want ik kon mijn bachelorproject Sterrenkunde volledig vanuit huis uitvoeren. Maar veel andere studenten hadden dat geluk helaas niet.’ Hij kijkt ernaar uit om komend jaar de studenten te vertegenwoordigen: ‘Er zal veel veranderen dit jaar, maar ik ga ervoor zorgen dat het belang van onze studenten meegenomen wordt bij de facultaire besluiten.’  

Hierna schakelden de vijf voorzitters van de studieverenigingen in via een videoverbinding. Kreutzer wilde van hen weten hoe het met ze ging, hoe ze omgingen met de huidige situatie en of ze klaar waren voor het nieuwe studiejaar.  

Wetenschap in roerige tijden

Afsluitend sprak Kreutzer de faculteit nog kort toe. ‘We zijn nieuwsgierige mensen die werken aan prachtig onderzoek en jonge mensen opleiden voor de wetenschap. Gelukkig staan we weer in het lab, studeren er bachelors en masters af, promoveren er mensen en komen er nog steeds goede papers uit. Maar het zijn ook roerige tijden, waarin de positie van de wetenschap vaak onder een vergrootglas ligt. Aan ons de taak om goede wetenschap te blijven bedrijven en tot nieuwe inzichten komen, waar we ook de maatschappij mee helpen. Laten we ons daar de komende tijd weer meer op proberen te richten.’

Bekijk hier de opname van de livestream

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.