Universiteit Leiden

nl en

Joanne van der Leun

Hoogleraar Criminologie

Naam
Prof.dr. J.P. van der Leun
Telefoon
+31 71 527 7522
E-mail
j.p.vanderleun@law.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0002-6716-8540

Joanne van der Leun is hoogleraar Criminologie.

Meer informatie over Joanne van der Leun

Joanne van der Leun is hoogleraar Criminologie. Momenteel heeft zij sabbatical na twee termijnen decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid te zijn geweest (2016-2023). Zij heeft een achtergrond in de Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen en is sinds 2001 verbonden aan de faculteit, waar ze betrokken was bij het opzetten van de opleiding Criminologie en verschillende bestuurlijke functies bekleedde. Eerder werkte ze aan de Universiteit Utrecht, waar ze ook studeerde, en de Erasmus Universiteit, waar ze promoveerde op een proefschrift over irreguliere migratie.

Onderzoek

Het onderzoek van Joanne richt zich op vraagstukken rondom criminaliteit, migratie, mensenhandel en crimmigratie ofwel de versmelting van criminaliteitsbeleid en migratiebeleid. Ze is liefhebber van mixed methods onderzoek en is als research fellow verbonden aan het onderzoeksprogramma Criminal Justice: Legitimacy, Accountability and Effectivity. Momenteel werkt ze onder meer (samen met Bram Peper) aan een nieuwe editie van De samenleving. Kennismaking met de sociologie (Pearson). Als promotor begeleidt zij – samen met collega’s –verschillende promovendi. Voor haar onderzoek ontving ze onder meer subsidies van de EU, NWO, KNAW, WODC, Politie & Wetenschap, diverse ministeries en gemeenten, Leids Universiteits Fonds, Raad voor de Rechtsbijstand en Open Society Justice Initiative.

Onderwijs

Joanne geeft momenteel geen les. Zij was een van de pioniers van de Leidse Criminologieopleidingen en gaf les in de bachelor en de masters Criminologie en Comparative Criminal Justice. Zij heeft een groot aantal vakken binnen Criminologie en Rechtsgeleerdheid ontwikkeld en verzorgd.

Hoogleraar Criminologie

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut voor Strafrecht & Criminologie
  • Criminologie

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden

Contact

Publicaties

Activiteiten

  • Editorial Board PETITA: Jurnal Kajian Ilmu Hukum dan Syariah (PJKIHdS) Member
  • Incidenteel deelnemen aan externe (visitatie)commissies en benoemingscommissies Commissielid
  • Moddermanstichting Lid bestuur
  • Landelijk Register Gerechtelijk Deskundigen LRGD Lid Raad van Toezicht
  • Stichting Pieterskerk leiden Lid raad van Toezicht
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.