Universiteit Leiden

nl en

Selamat Datang! Leiden Law School op bezoek in Indonesië

Eind november/begin december bracht een delegatie van Leiden Law School onder leiding van decaan Joanne van der Leun een bezoek aan diverse partneruniversiteiten en andere organisaties in Indonesië. Een verslag van Anette van Sandwijk.

Leiden heeft een lange samenwerkingstraditie met Indonesië. Het land is een van de drie prioritaire regio’s van onze universiteit. De Leidse rechtenfaculteit onderhoudt samenwerkingsverbanden met verschillende universiteiten en ngo's en andere organisaties; met name het VVI is hier een belangrijke partner in. Het doel van deze reis was een hernieuwde kennismaking met het land dat een bijzondere band heeft met Leiden Law School, een presentatie van onze faculteit aan potentiele studenten door middel van public lectures en presentaties over onze Engelstalige programma’s en de verkenning en concretisering van mogelijkheden tot samenwerking op het gebied van onderwijs en docentenmobiliteit, promotieonderzoek, advisering en capaciteitsversterking en gemeenschappelijk onderzoek.

Zaterdag 24 november: 

We werden ontvangen door Marrik Bellen van het Leiden University Representative Office/KITLV. Dat het regenseizoen was begonnen werd al snel duidelijk toen even later tientallen brommerrijders onder een viaduct over de gehele breedte van de weg voor een tropische regenbui aan het schuilen waren waardoor het verkeer geheel vastliep. 

Zondag 25 november: ontmoeting met alumni

Leuk en interessant om iedereen weer te spreken. Tijdens deze bijeenkomst werd ook Ikali geïntroduceerd: de vereniging voor Leidse alumni in Indonesië. Alumni van de rechtenfaculteit zijn hier zeer actief in.

Leidse alumni in Jakarta

Maandag 26 november: bezoek aan partner Universitas Indonesia

In de ochtend woonden we een boekpresentatie over Kinderhuwelijken (Mies Grijns) bij. Hierna ontmoetten wij decaan Melda, die aangaf graag intensiever te gaan samenwerken met onze faculteit. 's Middags gaven Joanne van der Leun en Adriaan Bedner lezingen gevolgd door een presentatie van Anette van Sandwijk en Henk Hulshof over ons exchange- en LL.M.-programma ’s en over International Children's rights in het specifiek. Avonds verzorgde Joanne van der Leun een goedbezochte Cleveringalezing in het Erasmushuis.

Dinsdag 27 november: NESO, LeIP en Hoge Raad

Eerst werd een bezoek aan NESO Indonesia gebracht, die steeds meer samenwerkt met NWO. Ze werken goed samen met de Leidse vertegenwoordiging in Jakarta. Nederland is na het Verenigd Koninkrijk het land waar Indonesische studenten naar toe gaan. Daarna brachten wij een bezoek aan 'klein Leiden' in Jakarta: the Leiden University Representative Office/KITLV en NGO LeIP, die zich bezighoudt met de hervorming van de juridische sector en richt zich sterk op een transparante rechterlijke macht. LeIP is een kritische partner van het Indonesische Hooggerechtshof en betrokken bij veel hervormingsprojecten. Ook bezochten we Jentera Law School en reisden we door naar de Hoge Raad (Mahkamah Agung) waar wij met Rechter Takdir Rahmadi spraken. Momenteel werken er vijftig rechters, onder wie drie vrouwen. Ook hier is men gericht op hervorming en meer transparantie. 

Woensdag 28 november: Semarang

We werden opgehaald door Paramita Prananingtyas van Universitas Diponegoro. Na de lunch werd er uitgebreid aandacht besteed aan de ondertekening van de Plan of Operation met deze universiteit. Vanaf nu kunnen onder meer studenten op uitwisseling naar Leiden. Hierna gaven Joanne en Adriaan lectures en Anette een presentatie. ’s Avonds werden we getrakteerd op een diner in een restaurants met veel Nederlandse roots, die overigens veel te vinden zijn in Semarang.

Ondertekening van de overeenkomst met Universitas Diponegoro

Donderdag 29 november: naar Yogyakarta

We vertrokken per auto via Magelang naar Yogyakarta. Na een aantal drukke dagen die zich met name binnenshuis afspeelden was het erg leuk om nu iets van Indonesië zelf te zien. Onderweg stopten we een aantal keer, onder meer om Nanka, een heerlijke vrucht, te kopen en zagen we wat van het dagelijkse leven in Indonesië.

Onderweg naar Yogyakarta

Vrijdag 30 november: Universitas Gadjah Mada en Universitas Airlangga (3 december)

Vrijdag begonnen we met een vroege meeting met decaan Sigit Riyanto van Universitas Gadjah Mada (Yogyakarta). Men hoopt hier binnen drie à vier jaar een verandering bereikt te hebben binnen het onderwijs om zo beter tegemoet te komen aan de eisen van de arbeidsmarkt. Met kleinere groepen, interactiever onderwijs en het inzetten van experts (ook van andere faculteiten) hoopt men dit te bereiken. We wisselen al geruime tijd studenten over en weer uit met UGM en kwamen ook een aantal van onze (exchange-)alumni tegen. Na lezingen en een lunch volgde er nog een interessant gesprek met een aantal jonge stafleden over het doen van onderzoek en de uitdagingen waar zij tegenaan lopen. Belangrijkste conclusie was dat een goede organisatie van onderzoek een voorwaarde is. Als laatste stond een bezoek aan Universitas Airlangga in Surabaya op het programma. Ook met deze rechtenfaculteit heeft Leiden Law School al lange tijd goede banden en ook hier zijn een aantal Leidse alumni werkzaam.

Lezing van Adriaan Bedner bij Universitas Airlangga

Geslaagde week

We kunnen terugkijken op een geslaagde week. Indonesië ontwikkelt zich snel en de rechtenfaculteiten groeien mee met deze ontwikkelingen. Bij veel van onze partners hier lijken de eerdere inspanningen van Leiden Law School hier en in het bijzonder van Adriaan Bedner, daar ook aan bijgedragen te hebben. Ook de internationalisering draagt eraan bij. Veel wetenschappers zijn deels in het buitenland opgeleid. Men is gericht op specifiekere samenwerking, waarbij de nadruk ligt op onderzoek en publicatie en er liggen voor studenten en staf veel interessante en leuke mogelijkheden om een periode in Indonesië door te brengen of samen te werken. Daarnaast hebben we hebben veel leuke collega’s met goede ideeën ontmoet, alumni gesproken. En dat regenseizoen… het blijft toch wel heel fijn om in december met 30 graden een heerlijke nasi gudeg te eten!

Voor meer informatie over docenten- en studentenmobiliteit naar Indonesië en andere samenwerkingsmogelijkheden kan contact opgenomen worden met Anette van Sandwijk: a.m.m.van.sandwijk@law.leidenuniv.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.