Universiteit Leiden

nl en

Reactie op het overlijden van Derk Wiersum

Met ontzetting hebben wij kennis genomen van de gewelddadige dood van strafrechtadvocaat Derk Wiersum in Amsterdam.

Wanneer de vrees waarheid wordt dat Derk Wiersum om het leven is gebracht in verband met zijn rol als advocaat van een kroongetuige, is deze weerzinwekkende daad niet anders te beschouwen dan als een aanval op de rechtsstaat en op al diegenen die daaraan dagelijks invulling geven. Juist strafrechtadvocaten die alles in het werk stellen om verdachten de rechtsbijstand te verlenen die hen toekomt, moeten in veiligheid hun werk kunnen doen. In het belang van hun cliënten en daarmee in het belang van de rechtsstaat als geheel. 

Ook binnen de faculteit zullen wij met elkaar het gesprek aangaan wat deze tragische gebeurtenis betekent voor de rechtsstaat, voor allen die werkzaam zijn binnen de strafrechtspleging en voor de studenten die wij dagelijks opleiden tot de juristen en criminologen van de toekomst. Voor nu past het vooral in verdriet stil te staan bij het overlijden van Derk Wiersum. 

Namens de gehele facultaire gemeenschap van studenten en medewerkers wensen wij de naasten van Derk Wiersum, zijn vrienden en collega’s in de advocatuur en alle anderen die zich dagelijks voor de Nederlandse rechtsstaat inzetten veel sterkte bij het dragen van dit grote verlies.

Joanne van der Leun – Decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid
Jan Crijns – Wetenschappelijk Directeur van het Instituut voor Strafrecht & Criminologie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.