Universiteit Leiden

nl en

Een bezoek aan onze partners in China

China is een belangrijke partner voor de Universiteit Leiden. We werken samen met meer dan twintig Chinese universiteiten en in Leiden studeren zo'n 400 Chinese bachelor-, master- en PhD-studenten.

Universiteit Leiden heeft China aangewezen als prioriteitsland waarmee het een partnerprogramma voor langetermijnsamenwerking op het gebied van onderwijs en onderzoek wil opzetten. Onze decaan Joanne van der Leun is voorzitter van deze regiogroep.

Onze faculteit onderhoudt al geruime tijd goede contacten met een aantal Chinese universiteiten. Via overeenkomsten met universiteiten vindt studentenuitwisseling, docentenuitwisseling en gezamenlijk onderzoek plaats. Ook ontvangen wij Chinese studenten in onze (Advanced) Master-programma's.

Vorig weekend vertrok Anette van Sandwijk naar China om een aantal door onze partners georganiseerde LLM fairs bij te wonen en met partners te spreken over de huidige samenwerking.

Haar verslag:

'Na een nachtvlucht (en helaas kan ik niet slapen in een vliegtuig) kwam ik zondagochtend aan in Beijing. Verrassend om te zien hoe deze stad, of in ieder geval het centrum zich steeds verder blijft moderniseren. Elke keer wanneer ik Beijing bezoek is er wat veranderd. Marktjes met exotisch eten en souvenirs worden vervangen door hippe hangouts, ouderwetse, een beetje shabby, foodcourts zijn nu fancy plekken geworden. Toch kun je, wanneer je van de grote straten de kleine zijstraatjes induikt nog genoeg ouderwetse 'gezelligheid' vinden.'

'Maandag stond een bezoek aan China University of Political Science and Law op het programma. Vanaf de downtown campus vertrokken we vroeg in de ochtend met vertegenwoordigers van veel internationale universiteiten (waaronder ook een aantal partners van ons zoals Koc University, Indiana University en binnenkort ook Ohio University) naar de undergraduate campus buiten de stad. Hier was een beurs georganiseerd voor de undergraduate studenten van CUPL. Omdat de beurs buiten in een tent plaatsvond waren we vooraf gewaarschuwd voor de lage temperaturen 's nachts (6 graden) en dus ook 's ochtends. Gelukkig scheen de zon flink en konden de jassen al snel uit: het was namelijk ook best druk. Ook leuk: ik sprak o.a. ook met een studente die vorig jaar bij ons op uitwisseling was geweest (en zeer mooie cijfers had gehaald) en nu graag wil terugkomen voor een master bij ons. Na de lunch vertrokken we weer per bus naar de downtown campus waar na een officiele openingsceremony de beurs voor graduate studenten plaatsvond. The deputy director van het International Office van het CUPL Lyu Yong gaf aan de samenwerking met Leiden graag te willen intensiveren en had een voorstel daartoe dat verder intern besproken zal worden.'

'Dinsdag vloog ik door naar Shanghai waar woensdag een bezoek aan onze partner East China University of Political Science and Law (ECUPL) gepland stond. Ik kom daar inmiddels al best lang (ook al voor mijn vorige werkgever) en werd erg hartelijk ontvangen. ECUPL werkt ook veel samen met onze faculteit op het gebied van Air and Space Law (zie ook international aviation law forum). Bij ECUPL heeft internationalisering de volle aandacht en is men momenteel bezig om de faculteiten die nog niet internationaal opereren te stimuleren om dit wel te gaan doen met ondersteuning vanuit het centrale international office. We spraken ook over de summer school van ECUPL waaraan drie van onze studenten deze zomer kosteloos mochten deelnemen. We kregen de complimenten over hoe onze studenten mee hadden gedraaid in het programma; eerder had ik al van een van de studenten ook begrepen dat hij het erg naar zijn zin had gehad. Na een heerlijke en gezellige lunch gaf ik een presentatie aan zo’n 25 geïnteresseerde studenten.'

Short course programme ECUPL

'ECUPL gaf tijdens ons gesprek aan een short course programma aan te bieden (2-8 weken, minimaal 32 uur) voor academische staff (minimaal UHD). In 2020 willen zij 20 internationale experts uitnodigen als visiting professor op hun campussen in Shanghai en zij hebben hiervoor een selectieprocedure ingesteld. Wanneer men wordt geselecteerd vergoedt ECUPL het ticket, accommodatie en ontvangt men een toelage. Met name docenten Legal Writing in English, Intellectual Property Law en Procedure Law worden door ECUPL aangemoedigd om te reageren, maar voor andere vakgebieden staat men ook zeker open. Aanmelden kan tot half november (meer informatie via Anette van Sandwijk).'

'Na ECUPL stond nog een bezoek gepland aan Peking University (PKU). Ook met deze universiteit hebben we zeer goede banden (naast een goede studentenuitwisseling ook staff mobility, zie hier). Tijdens een Study Abroad-middag voor rechtenstudenten gaven vertegenwoordigers van twee Amerikaanse universiteiten en een universiteit uit Hong Kong en ik presentaties over onze instellingen voor een volle zaal. Daarna werden een collega van de University of Houston en ik nog rondgeleid over de prachtige campus van PKU door een heel enthousiaste student-assistent die al vanaf zijn eerste jaar weet dat hij op uitwisseling naar Leiden wil. Die gaan we vast over een tijdje terugzien in Leiden.'         

Voor meer informatie over de diverse mogelijkheden bij onze partners in China kan contact opgenomen worden met Anette van Sandwijk, hoofd Bureau Internationaal Onderwijs.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.