Universiteit Leiden

nl en

Onderzoek met proefdieren

Binnen de Universiteit Leiden doen we soms onderzoek met proefdieren. Dit doen we op verantwoorde wijze en alleen als dit niet anders kan. We zorgen voor een zo goed mogelijk leven voor de dieren en stellen hoge eisen aan de kwaliteit van het onderzoek. In dit dossier lees je hoe we dat doen.

Waarom doet de Universiteit Leiden dierproeven?

We gebruiken proefdieren om onderzoeksvragen te beantwoorden. Dit doen we echter alleen als er geen alternatief is en we een vraag niet op een andere manier kunnen beantwoorden. Lees hier waarom wij dierproeven doen.

Lees meer

Hoe zorgen we dat onderzoek met proefdieren op verantwoorde wijze gebeurt?

Een dierproef doe je niet zomaar: je werkt met wezens met gevoel. Als wetenschappers hebben we een grote verantwoordelijkheid om zorgvuldig met proefdieren om te gaan. Lees hier hoe we dit afwegen en verantwoorden.

Lees meer

Bij welk onderzoek gebruikt de Universiteit Leiden proefdieren?

Zowel binnen ons biomedisch als ons biologisch onderzoek gebruiken we proefdieren. Lees hier welk onderzoek dit precies is en wat we met dat onderzoek willen bereiken.

Lees meer

Zijn er alternatieven voor onderzoek met proefdieren?

We doen zo min mogelijk dierproeven. Daarnaast zijn we constant op zoek naar manieren om dierproeven te Vervangen, Verminderen en Verfijnen. Dit zijn de zogeheten 3V's. Lees hier wat dat precies inhoudt.

Lees meer

Hoe garandeert de Universiteit Leiden het welzijn van de proefdieren?

We doen er alles aan om onze proefdieren een zo goed mogelijk leven te geven. De Instantie voor Dierenwelzijn is hiervoor verantwoordelijk. We hebben speciale dierfaciliteiten voor de verschillende proefdieren. Lees hier hoe wij het welzijn van onze dieren waarborgen.

Lees meer

Mogen alle onderzoekers met proefdieren werken?

Wetenschappers die met proefdieren werken, volgen bij ons een opleiding over dierproeven. Hierin leren onderzoekers op een verantwoorde wijze met proefdieren om te gaan. Lees hier meer over de benodigde opleidingen en training.

Lees meer

Informatie voor onderzoekers

Hier publiceren we binnenkort alle informatie over het aanvragen van een projectvergunning, het maken van een onderzoeksplan, en verschillende formulieren en documenten voor onderzoekers.

Lees meer
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.