Universiteit Leiden

nl en

Nieuwe Faces of Science Sibel Bahtiri: ‘Laten zien hoe we alternatieven zoeken voor dierproeven’

Promovendus Sibel Bahtiri is een van de nieuwe gezichten van Faces of Science, en zal laten zien hoe het leven van een beginnend wetenschapper eruitziet aan de hand van video's en blogs.

Bahtiri vindt het ‘superleuk’ dat ze gekozen is als een van de nieuwe Faces of Science. ‘Het is een grote eer om promovendi te vertegenwoordigen en aan mensen te vertellen hoe het is om een jonge onderzoeker te zijn. Ik hoop dat ik jongere studenten kan inspireren om een carrière in de wetenschap te overwegen en impact te maken.’

Geneesmiddelen, maar ook chemische stoffen in voeding of in de natuur, kunnen ongewenste gezondheidseffecten hebben. Om dit te onderzoeken worden helaas nog vaak proefdieren ingezet. Bahtiri: ‘Ik probeer alternatieven te vinden voor dierproeven bij voorgeschreven chemische veiligheidsbeoordelingen. In dit onderzoek kijken we naar op mensen gebaseerde celcultuurmodellen die staan voor specifieke organen; in mijn geval de lever en de nieren. In mijn onderzoeksproject werk ik vooral aan het valideren van deze celcultuurmodellen om ervoor te zorgen dat ze de gezondheidsrisico's van bepaalde geneesmiddelen en chemicaliën goed voorspellen.’

Bahtiri hoopt het komende jaar een inkijkje te bieden in het leven van een jonge wetenschapper en een breder publiek te laten weten wat de maatschappelijke impact van haar onderzoek is. ‘Aan mensen die zich zorgen maken over dierenwelzijn in de wetenschap, of gezondheidsrisico's van chemicaliën die in de natuur worden aangetroffen, wil ik graag laten zien wat wetenschappers momenteel doen om deze kwesties aan te pakken.’

Isabelle Pirson

Naast Bahtiri wordt ook Isabelle Pirson een nieuwe Face of Science. Zij doet onderzoek naar de ethiek van nieuwe biotechnologieën bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De ontwikkeling van gentherapie biedt hoop op een behandeling voor mensen met de spierziekte Duchenne. Maar welke ethische vraagstukken brengt deze ontwikkeling met zich mee? Bijvoorbeeld rond deelname aan onderzoek naar gentherapie en de hoge kosten die ermee gepaard gaan. Pirson onderzoekt wat er nodig is voor een verantwoorde ontwikkeling van deze therapie en wie daarbij betrokken moeten worden.

Faces of Science is een netwerk van promovendi dat met blogs, vlogs en presentaties ‘een gezicht geeft aan wetenschap’. Op FacesofScience.nl bloggen tientallen promovendi over hun onderzoek, de wetenschap in het algemeen en hun leven als wetenschapper. Ze laten zien hoe divers de wetenschap  is en willen jongeren inspireren en enthousiasmeren voor de wetenschap. Het is een project van de KNAW, De Jonge Akademie en NEMO Kennislink, gefinancierd door Stichting Lira.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.