Universiteit Leiden

nl en

Waarom internist Hanno Pijl college geeft op de Haagse Markt

Bezoekers van de Haagse Markt kunnen op vrijdag 18 mei luisteren naar een gratis pop-upcollege over voeding. Internist en hoogleraar diabetologie Hanno Pijl is één van de sprekers. We vroegen hem waarom hij uitkijkt naar dit publiekscollege.

Wat gaat u vertellen?

‘Ik zal uitleggen waarom het zo moeilijk is om gezond te eten. Mensen zijn vaak geneigd om zoete en ongezonde dingen te verkiezen boven gezonde producten zoals fruit of groente. Ik laat zien dat die voorkeur deels voortkomt uit onze geschiedenis. Zo was suiker – de brandstof voor de hersenen – vroeger heel schaars in de natuur. Die zat eigenlijk alleen maar in rijp fruit en honing. Daarom ontwikkelde ons lichaam een enorme voorkeur voor zoet: als je dan een keer een honingraat of fruit tegenkwam, dan was het belangrijk dat je daar direct trek in had. Sinds de Industriële Revolutie halen we suiker echter gemakkelijk uit bieten, maar is de behoefte van ons lichaam niet verminderd. Dat leidt tot gezondheidsproblemen.’

Waarom is het belangrijk dat een wetenschapper niet alleen in de collegezaal staat, maar ook op de Haagse Markt?

‘Wetenschap dringt nog te weinig door in de maatschappij. Daar moeten wetenschappers zelf verandering in brengen. We moeten onze kennis vertalen naar het dagelijks gebruik. Wat leert dit ons over het dagelijks leven, wat kunnen we ermee? En we moeten laten zien wat wetenschap is: hoe komen we tot nieuwe kennis en inzichten? Dat vergroot het begrip voor ons werk. De Haagse Markt is natuurlijk een ideale plek om mijn onderzoek toe te lichten, want er wordt veel voedsel verkocht. Het is ook een spannende plek voor een college. Hopelijk krijg ik na mijn praatje over suiker geen ruzie met de snoepgoedverkoper.’

Wat wilt u in de toekomst nog onderzoeken?

‘Momenteel kijk ik naar de effecten van periodiek vasten. Uit experimenten bij muizen blijkt dat tijdelijke onthouding van voedsel gunstige effecten heeft op het lichaamsgewicht, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, sommige typen kanker, het immuunsysteem en ontstekingen. Ik wil uitzoeken of dat ook geldt voor mensen.’

Kom luisteren!

Het pop-upcollege vindt plaats om 12:00 uur op het terras van Lunchroom Coster, in het Marktgebouw aan de Haagse Markt en is gratis toegankelijk.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.