Universiteit Leiden

nl en

‘Organen-op-een chip’ gaan de markt op

Honderden nagebootste micro-organen op een chip, met minuscule kanalen die als bloedvaten dienen. Ze kunnen de geneesmiddelenontwikkeling naar een hoger plan tillen en dierproefgebruik verminderen. Leidse onderzoekers en hun spin-off bedrijf Mimetas gaan hun ’organs-on-a-chip’ nu op de markt brengen.

Cellen (middelste kanaal) groeien in de Mimetas drie-dimensionale kweekplaat. Ieder kanaal heeft de breedte van ongeveer 2 menselijke haren.

Micro-organen 

‘Wij maken menselijke organen na in microscopisch kleine kamertjes’, legt LACDR onderzoeker en medeoprichter van Mimetas Paul Vulto uit. ‘Deze “organs-on-a-chip” kunnen gebruikt worden om de werking en toxische neveneffecten van nieuwe geneesmiddelen beter en sneller te bepalen. Ze overbruggen op een unieke, vernieuwende manier de kloof tussen traditionele laboratoriumtests en klinisch onderzoek bij patiënten. Doordat ze sterk op echte menselijke weefsels lijken, kunnen ‘organs-on-a-chip’ een revolutie betekenen voor de ontwikkeling van geneesmiddelen en tegelijkertijd het proefdiergebruik verminderen.’

 

'Personalized medicine'

In één enkel Mimetas product passen honderden micro-organen, waarbinnen minuscule kanalen dienen als bloedvaten. Op dit ogenblik ontwikkelt Mimetas producten die de farmaceutische bedrijven helpen om beter en goedkoper geneesmiddelen te ontwikkelen. Uiteindelijk zullen Mimetas’ producten toegepast gaan worden om het meest effectieve geneesmiddel te selecteren op basis van directe tests op zieke cellen van een individuele patiënt. Deze ontwikkeling wordt ook wel ‘personalized medicine’ genoemd.

Subsidie van 200.000 euro

Een prototype van de Mimetas drie-dimensionale kweekplaat voor 35 experimenten. Platen met de dezelfde grootte voor duizenden experimenten zijn in ontwikkeling.

Mimetas komt voort uit onderzoeks- en ontwikkelingswerk van Paul Vulto, Thomas Hankemeier en Bas Trietsch van de Universiteit Leiden en biotechnologie-entrepreneur Jos Joore. Het onderzoek is uitgevoerd in en ondersteund door de Divisie Analytical Biosciences en het Nederlands Metabolomics Centrum. De Stichting Toegepaste Wetenschappen (STW) heeft de onderzoekers en het bedrijf Mimetas een zogenoemde valorisatiesubsidie van 200.000 euro toegekend om hun resultaten op het gebied van ‘organs-on-a-chip’ naar de markt te brengen.

Over Mimetas

Mimetas is een in Leiden gevestigd bedrijf, gespecialiseerd in biomimetische kweeksystemen op basis van microfluidica voor toxicologisch onderzoek, testen op werkzaamheid van geneesmiddelen en geïndividualiseerde therapieën. Paul Vulto, Thomas Hankemeier en Jos Joore hebben het bedrijf opgericht in 2011.

Over de divisie Analytical Biosciences van Universiteit Leiden / Nederlands Metabolomics

De divisie Analytical Biosciences van Universiteit Leiden (UL-ABS) wordt geleid door prof. Thomas Hankemeier en ontwikkelt analytische methodes voor systeembiologie op basis van metabolomics met als doel gezondheid en ziekte op individuele basis te analyseren. Het Nederlands Metabolomics Centrum (NMC), geleid door Merlijn van Rijswijk, bundelt de inspanningen van vele onderzoeksgroepen om zo de prominente positie van Nederland op het gebied van metabolomics technologieën verder te versterken.

(4 juli 2012 / LACDR)

Profielthema

Health, Life and Biosciences is een van de zes profielthema’s in het onderzoek van de Universiteit Leiden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.