Marie Curie Trainingsnetwerk voor Instituut Biologie Leiden
Dr. Annemarie H. Meijer van het Instituut Biologie Leiden gaat een nieuw Marie Curie trainingsnetwerk coördineren dat 3,7 miljoen subsidie ontvangt van de Europese Commissie. Het vierjarige project begint in januari 2012 en heet: “FishForPharma: Training Network on Zebrafish Infection Models for Pharmaceutical Screens”.
Zebravis als Model voor Infectieziekten
Infectieziekten vormen nog altijd een ernstige bedreiging voor de gezondheid en het welzijn van miljoenen mensen. Infecties worden veroorzaakt door pathogene micro-organismen die tijdens de evolutie ingewikkelde strategieën hebben ontwikkeld om de afweermechanismen van hun gastheer te omzeilen. Voor de strijd tegen infectieziekten is het van groot belang om de mechanismen die een rol spelen bij de interacties tussen ziekteverwekkers en hun gastheer beter te leren begrijpen. Ook is het zeer urgent dat er nieuwe antimicrobiële stoffen ontdekt worden om infectieziekten te bestrijden. De zebravis is een veelbelovend model voor het onderzoek naar infectieziekten. Zebravisembryo’s bezitten al in het begin van hun ontwikkeling een aangeboren immuunsysteem. Het feit dat de embryo’s optisch transparant zijn, maakt ze bij uitstek geschikt voor het bestuderen van de ontwikkeling van het immuunsysteem en ziekteprocessen. De onderzoekers van FishForPharma willen zebravismodellen voor bacteriële, virale en parasitaire infecties verder ontwikkelen en toepassen voor het screenen van nieuwe antimicrobiële stoffen.
Opname van rood fluorescente Salmonella typhimurium bacteriën door groen fluorescent gelabelde immuuncellen in een zebravisembryo (foto door Erica Benard)
Screening van antimicrobiële stoffen met behulp van de zebravis
Een samenwerkingsverband tussen het Instituut Biologie Leiden en het spin-off bedrijf ZF-Screens BV heeft recentelijk geresulteerd in een nieuw robotsysteem waarmee zebravisembryo’s automatisch met micro-organismen geïnjecteerd kunnen worden. Dit systeem maakt het mogelijk om op grote schaal de werking van nieuwe medicijnen tegen infectieziekten te testen in zebravisembryo’s, zoals de onderzoekers hebben laten zien met een zebravismodel voor tuberculose (Carvalho et al, 2011, PlosOne). In FishForPharma willen we de technologie verder optimaliseren en uitbreiden naar andere infectieziekten.
5 dagen oude zebravislarve met groen fluorescente bloedvaten en een infectie met rood fluorescente Mycobacterium marinum bacteriën, die op dag 1 waren geïnjecteerd met de recent ontwikkelde injectierobot (foto door Ralph Carvalho, PlosOne, 2011)
Marie Curie Trainingsnetwerk
Succesvolle Europese onderzoeksgroepen, pioniers bij het ontwikkelen van zebravisinfectiemodellen, worden in het trainingsnetwerk FishForPharma verenigd met biotech en farmaceutische bedrijven die zebravismodellen willen commercialiseren voor bio-medische toepassingen. Het netwerk zal 11 promovendi en 3 postdocs aannemen in 5 Europese landen (voor meer informatie: download de advertentie). Hun educatieprogramma omvat training-door-onderzoek in individuele onderzoeksprojecten, uitwisselingsprogramma’s tussen de netwerkpartners, en een uitgebreid programma van lokale en netwerk-brede cursussen en workshops.
Netwerkpartners
- Institute of Biology, Leiden University, The Netherlands – Dr. Annemarie H. Meijer (Coordinator)
- Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), France – Dr. Georges Lutfalla
- Wageningen University, The Netherlands – Dr. Geert F. Wiegertjes
- Institut National de la Recherche Agronomique (INRA), France – Dr. Pierre Boudinot
- Agencia Estatal Consejo Superior de Investigaciones Cientificas (CSIC), Spain – Dr. Antonio Figueras
- The University of Sheffield, United Kingdom – Dr. Stephen Renshaw
- University of Cologne, Germany – Dr. Maria Leptin
- Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale (INSERM), France –Dr. Annette Vergunst
- ZF-screens BV, The Netherlands – Dr. Ron Dirks
- ZF-Biolabs, Spain – Dr. Joaquin Guinea
- GlaxoSmithKline Tres Cantos Medicines Development Campus, Spain – Dr. Luis Ballell (Associated partner)
Contact
FishForPharma@biology.leidenuniv.nl
Links
- Geautomatiseerd injectie van zebravisembryo’s
- Onderzoek naar immuuncellen van de zebravisembryo’s
- EURAXESS Website voor aankondiging van PhD en postdoc posities