Universiteit Leiden

nl en

Organen-op-een-chip genomineerd voor prijs Dierenbescherming

Het Leidse Spin-off bedrijf MIMETAS is met de organen-op-een-chip technologie: de OrganoPlate™ genomineerd voor de ‘Lef in het Lab prijs’ van de Dierenbescherming. Met deze technologie kunnen geneesmiddelen op tienduizenden microscopisch kleine, driedimensionale weefsels getest worden. OrganoPlates™ kunnen mogelijk in de toekomst bepaalde dierproeven vervangen.

Nieuwe methodes nodig om sneller nieuwe medicijnen te ontwikkelen

Ontwikkeling van nieuwe medicijnen gaat vaak mis, doordat proefdieren en bestaande proeven op gekweekte cellen in het laboratorium niet de juiste informatie over de effecten op de mens geven. Dit maakt geneesmiddelen onnodig duur. Betere methodes zijn nodig om de meest kansrijke middelen eerder in het ontwikkelingsproces te selecteren.

Celkweektechnieken

Modellen gebaseerd op driedimensionale celkweektechnieken lijken dé oplossing te bieden. Hierin groeien cellen in een ruimtelijke omgeving van andere cellen en gespecialiseerde eiwitten, vergelijkbaar met hoe cellen in ons eigen lichaam groeien. Driedimensionale celkweek wordt alleen nauwelijks toegepast, omdat het ingewikkeld is en duur in het gebruik.

Organen op een chip

Mimetas B.V. ontwikkelde een technologie die dit probleem kan oplossen: de OrganoPlate™. Het is een microfluïdische chip met daarin gekweekte biologische weefsels die samen de functies, dynamica en opbouw van menselijke organen nabootsen. OrganoPlates™ voldoen aan de belangrijkste eisen die de farmaceutische industrie stelt aan 3D-celkweekmodellen en kunnen mogelijk in de toekomst bepaalde dierproeven vervangen.

Over MIMETAS

MIMETAS is een Spin-off bedrijf van het Leiden Academic Center for Drug Research van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden, onder leiding van dr.ir. Paul Vulto, Leids onderzoeker Analytical Biosciences, en Jos Joore. Het bedrijf is gevestigd op het Bio Science Park in Leiden.

Kijktip: Organs-on-a-chip op zondag 20 april bij De Kennis van Nu

Op zondag 20 april om 19.45u bij ‘De Kennis van Nu’ (NTR) werd uitgebreid aandacht besteed aan MIMETAS’ organ-on-a-chip technologie. In het kader van MIMETAS’ nominatie voor de ‘Lef in het Lab’ prijs van de Dierenbescherming speelt vermindering, vervanging en verfijning van proefdierexperimenten hierin een belangrijke rol.

Links

• Organen-op-een-chip gaan de markt op (nieuwsbericht 4 juli 2012) 
• Dierenbescherming, Lef in het Lab prijs
• Website MIMETAS BV

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.