Universiteit Leiden

nl en
Thema

Geneesmiddelenonderzoek

In de onderzoekslijn Geneesmiddelenonderzoek werken we voornamelijk met knaagdieren.

Knaagdieren

Knaagdieren, zoals muizen, worden veel gebruikt als proefdier. Deze kleine zoogdieren zijn makkelijk te houden en planten zich snel voort. 

In het geneesmiddelenonderzoek gebruiken we geavanceerde proefdiermodellen, die model staan voor het ziektebeeld dat we willen begrijpen en genezen. In veel gevallen gebruiken we hiervoor zogenaamde gehumaniseerde muismodellen. In deze dieren kunnen we door genetische manipulatie het proces van ziektes zoals kanker, aderverkalking of neurologische complicaties optimaal bestuderen. De resultaten uit het onderzoek in zulke muismodellen kunnen wetenschappers gebruiken voor de verdere ontwikkeling van geneesmiddelen voor de mens. 

Door fundamenteel onderzoek in deze muismodellen kunnen we de celbiologische processen die ten grondslag liggen aan ziektes beter begrijpen. Op die manier kan dit proefdieronderzoek bijdragen aan een verdere identificatie van zogeheten drug targets, aangrijpingspunten voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

Daarnaast worden deze muismodellen gebruikt voor de laatste fase van geneesmiddelenonderzoek. In deze fase moeten kandidaat-geneesmiddelen getest worden op proefdieren, zodat de daaropvolgende testen in mensen zo veilig mogelijk zijn. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.