Universiteit Leiden

nl en

Geneesmiddelenonderzoek

In de onderzoekslijn Geneesmiddelenonderzoek werken we voornamelijk met knaagdieren. Knaagdieren, zoals muizen, worden veel gebruikt als proefdier. Deze kleine zoogdieren zijn makkelijk te houden en planten zich snel voort.

Muis als model voor menselijke ziektes

In het geneesmiddelenonderzoek gebruiken we geavanceerde proefdiermodellen, die model staan voor het ziektebeeld dat we willen begrijpen en genezen. In veel gevallen gebruiken we hiervoor zogenaamde gehumaniseerde muismodellen. Bij deze dieren kunnen we door genetische manipulatie het proces van ziektes zoals kanker, aderverkalking of neurologische complicaties optimaal bestuderen. De resultaten uit het onderzoek in zulke muismodellen gebruiken wetenschappers voor de verdere ontwikkeling van geneesmiddelen voor de mens.

Fundamentele inzichten voor nieuwe geneesmiddelen

Door fundamenteel onderzoek in deze muismodellen kunnen we de celbiologische processen die ten grondslag liggen aan ziektes beter begrijpen. Op die manier draagt dit proefdieronderzoek bij aan een verdere identificatie van zogeheten drug targets, aangrijpingspunten voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

Veiligheid van nieuwe medicijnen testen

Daarnaast worden deze muismodellen gebruikt voor de laatste fase van geneesmiddelenonderzoek. In deze fase moeten kandidaat-geneesmiddelen getest worden op proefdieren, zodat de daaropvolgende testen in mensen zo veilig mogelijk zijn.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.