Universiteit Leiden

nl en

Annemarie Meijer benoemd tot hoogleraar Immunobiologie

Annemarie Meijer is per 1 mei 2015 benoemd tot hoogleraar Immunobiologie. Meijer doet onderzoek naar de mechanismes van de afweer tegen besmettelijke ziektes zoals tuberculose en buiktyfus.

Over Annemarie Meijer

Annemarie Meijer (1964) studeerde biologie in Leiden. Ze begon haar carrière in de plantenwetenschappen. In 1993 promoveerde ze in Leiden op een proefschrift over de biosynthese van bepaalde medicinale plantenstoffen. Als postdoc onderzocht ze de genetische aanpassingen van rijst aan stress. In 2003 werd zij universitair docent en schakelde ze over naar de dierenwereld. Sindsdien doet ze onderzoek naar de moleculaire basis van immuniteit en infecties. Meijer geeft ook bachelor- en masteronderwijs in Celbiologie en Immunologie en is coördinator van de masterspecialisatie Animal Sciences and Health.

De zebravis als modelorganisme

Samen met Herman Spaink, hoogleraar Moleculaire Celbiologie, zette Meijer een nieuwe onderzoekslijn op met de zebravis als modelorganisme. Ze heeft de faciliteiten voor de zebravissen opgezet in de Gorlaeus en Sylvius laboratoria. Meijer gebruikt het zebravismodelsysteem in haar onderzoek naar de afweermechanismen tegen intracellulaire bacteriële pathogenen en heeft daarmee internationale erkenning verworven. Zij is de wetenschappelijk coördinator van een Europees netwerk over de zebravis als model voor infectieziekten en drug screening. Haar wetenschappelijke publicaties hebben wereldwijd veel impact en worden veel geciteerd.

Ontdekker van het jaar 2010

In 2010 werd Meijer, tijdens de nieuwjaarsreceptie van de faculteit, uitgeroepen tot ‘Ontdekker van het jaar’. Meijer ontdekte nieuwe genen in de immuuncellen van zebravisembryo’s, die een belangrijke rol spelen bij infecties. Die kennis levert wellicht medicijnen op tegen koppige ziekteverwekkers zoals tuberculosebacteriën. Recent ontdekte zij met haar groep een veelbelovend eiwit dat zebravissen beschermt tegen tuberculosebacteriën.

Nieuwe strategieën voor behandeling van infectieziekten

Haar toekomstige onderzoek wil zij richten op het verder ontrafelen van de mechanismen waarmee de cellen van het immuunsysteem enerzijds beschermen tegen infecties, maar anderzijds misbruikt worden door pathogenen om zich door het lichaam te verspreiden. In samenwerking met collega’s in het Leids Universitair Medisch Centrum hoopt zij nieuwe strategieën te ontwikkelen voor de behandeling van infectieziekten, waarbij stoffen die aangrijpen op het immuunsysteem een mogelijk alternatief kunnen bieden voor de behandeling van antibiotica-resistente stammen.

Oratie 21 september

Annemarie Meijer spreekt op maandag 21 september haar oratie uit, waarmee haar ambt officieel aanvangt.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.