Universiteit Leiden

nl en
Thema

Onderwijs

Wij leiden onze wetenschappers en studenten op in proefdieronderzoek. Hierin staat de houding van de onderzoeker ten opzichte van de dieren centraal.

Iedereen die met proefdieren werkt, is wettelijk verplicht om onderwijs te volgen. Het gaat dan met name om research-analisten en onderzoekers:

  • Research analisten hebben een HLO-opleiding met specialisatie proefdierkunde gedaan. Daarin leren ze veel over complexe handelingen bij dieren, zoals het uitvoeren van een experiment en complexe operaties.
  • Onderzoekers hebben een masterdiploma in biologische, biomedische of zoölogische richting, waarbij veel aandacht is voor de anatomie en fysiologie van mens en dier. Daarnaast hebben ze een extra cursus proefdierkunde gevolgd.

Cursus proefdierkunde

Deze cursus proefdierkunde is ook te volgen aan de Universiteit Leiden in samenwerking met het LUMC. Deze cursus wordt zo’n viermaal per jaar georganiseerd. In deze cursus leren onderzoekers een experiment ontwerpen en komen de zaken die van belang zijn om mee te wegen aan bod, zoals diersoort, voeding, anesthesie, analgesie en aandacht voor dierenwelzijn. Ook brengen we de onderzoekers veel bij over de ethische afweging die voorafgaat aan dieronderzoek.

De cursus duurt drie weken en wordt afgesloten met een examen. Het doel van de cursus is de deelnemers kennis bij te brengen over en bewust te maken van alle facetten van het dierexperimenteel onderzoek. De cursus proefdierkunde bestaat uit een basisgedeelte en een soort-specifiek gedeelte (knaagdieren). Er zijn daarnaast in Leiden ook extra soort-specifieke cursussen ontwikkeld, zoals voor vis- en vogelonderzoek. Centraal in al het onderwijs staat de houding van de onderzoeker ten opzichte van de dieren.

Daarnaast is er in het algemene integriteitsonderwijs aandacht voor dierproeven, zodat ook studenten en wetenschappers die niet zelf met proefdieronderzoek te maken hebben, kennis over dit onderwerp hebben.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.