Interviews met onze alumni
Als afgestudeerde van de faculteit Geesteswetenschappen zijn er tal van mogelijkheden. Altijd al meer willen weten over de sectoren en banen waarin alumni van Geesteswetenschappen zoal terechtkomen? Klik op de naam van de alumnus/alumna om hun verhaal te lezen!
-
Alumna Geschiedenis Tulasi Das verhuisde naar Engeland voor een carrière in de film, werd toegelaten tot het BBC Trainee Scheme en werkt nu in Londen als researcher voor historische documentaires. 'Ik kan nog steeds niet bevatten dat ik zulk stoer werk mag doen.'
-
Op zijn LinkedIn-profiel omschrijft alumnus Arne Driessen zichzelf als ‘serial entrepreneur’. Na een studie Japans kwam hij terecht bij een vertaalbureau, waarna hij zijn eigen online marketingbedrijf oprichtte en vervolgens verkocht om weer iets heel anders te gaan doen: kantoren verduurzamen met mobiele plantmuren.
-
Akke de Hoog helpt uitgeprocedeerde asielzoekers bij hun toekomstoriëntatie en een zelfstandige terugkeer naar hun land van herkomst. Tijdens haar master leerde ze over migratie en de invloed van internationale politiek, klimaat en economie op verschillende migratiestromen, migratiewetgeving en -beleid. ‘De uitkomst van deze globale ontwikkelingen zie je op lokaal niveau terug bij de mensen die je begeleidt.’
-
Een baan zoeken na een economische crisis is niet makkelijk, maar Ward Hoskens wist het lot naar zijn hand te zetten. Via een stage kwam hij terecht bij de Pieterskerk, waar hij nu werkt als junior conservator. Directeur Frieke Hurkmans nam hem aan.
-
Door zijn werk als jurist bij SOS Jurists, een lokale rechtshulp-ngo die asielzoekers in de regio rond het Meer van Genève juridisch bijstaat, realiseerde Maurice Kirschbaum zich dat hij van geen van de vluchtelingen de taal sprak en dat hij ook weinig begreep van de politieke achtergronden van hun situatie. “Ik wilde contact krijgen met de mensen die in deze situaties verkeerden, dus schreef ik me in.”
-
In 2018 studeerde Lucia Langerak cum laude af in de Egyptologie. Ook haar bachelor haalde ze cum laude. ‘Ik ben uitzonderlijk als Egyptoloog, alleen al omdat ik nooit in Egypte ben geweest.’ Ze zet zich nu bij de universiteit in als coördinator van het Access & Support Platform voor studenten en medewerkers met een beperking. Zoals zijzelf.
-
Alumna Minke Lok programmeert vele omroepberichten in verschillende talen op vrijwel alle grote vliegvelden van Europa, waaronder op Schiphol. “Miljoenen mensen over de hele wereld horen wat ik maak.”
-
Romana Osman wist één ding zeker: ze wilde bij een ambassade in het Midden-Oosten werken. Alleen bleek een plek bemachtigen geen gemakkelijk taak. Maar waar een wil is, is een weg. Na een stage bij UNICEF heeft Romana nu een werkervaringsplek bij de Nederlandse ambassade van Amman.
-
Historica en alumna Eveline van Rijswijk staat in haar eigen onewomanshow “De Première” stil bij de opmars van vrouwen in de politiek en vraagt zich af: waar blijft die eerste Nederlandse vrouwelijke premier? Geschiedenisstudente Margot van Ark liep stage bij haar en hielp om de show inhoudelijk vorm te geven.
-
In een tijd dat historische figuren hun standbeeld niet meer zeker zijn, begon alumnus Valika Smeulders als hoofd geschiedenis bij het Rijksmuseum. Wat wil ze veranderen? En hoe kijkt ze terug op haar studie Talen en Culturen van Latijns-Amerika?
-
Masterstudent International Relations Bert Venema wist zeker dat zijn stage in Latijns-Amerika moest plaatsvinden. Via de site van Buitenlandse Zaken solliciteerde hij op alle vacatures van Nederlandse ambassades in Latijns-Amerika die hij kon vinden. Het werd Peru.
-
Stel: je loopt in een museum, ziet iets dat je aandacht grijpt en voor je het weet heb je een stage te pakken. Het overkwam student geschiedenis Davey Verhoeven, die mee mocht werken aan de tentoonstelling over het bijzondere Japanse kamerscherm van Kawahara Keiga (c. 1786 – c. 1860) dat nu in Museum Volkenkunde te zien is. “Dit was de eerste keer dat ik mijn vaardigheden in de praktijk kon brengen en kon kijken ‘wat wil ik nou eigenlijk met mijn opleiding?’
-
Een vaste baan of toch een eigen bedrijfje? Anna Visser stond na haar studies Engelse taal en cultuur en Geschiedenis voor die keuze en koos het laatste. Ze startte als freelance vertaler. Hoe gaat dit haar af? En wat heeft ze gehad aan haar studie?
-
Leidse Onruststokers, dat is de naam van de podcast van Fenna IJtsma en Mariska van der Veen. In hun podcast bespreken de alumni geschiedenis en journalistiek verhalen over Leidse onruststokers. De eerste drie afleveringen, met onder andere verhalen over Goeie Mie, staan al online.