Universiteit Leiden

nl en

Podcast over Leidse onruststokers: ‘Deze verhalen moeten verteld worden’

Leidse Onruststokers, dat is de naam van de podcast van Fenna IJtsma en Mariska van der Veen. In hun podcast bespreken de alumni geschiedenis en journalistiek verhalen over Leidse onruststokers. De eerste drie afleveringen, met onder andere verhalen over Goeie Mie, staan al online.

Het logo van de Leidse Schatten

Dubbele betekenis

Het idee voor de podcast kwam na hun master Journalistiek en Nieuwe Media. ‘Toen we klaar waren met studeren wilden we allebei graag iets maken, maar het was nog de vraag wat. Podcasts vinden we beide een leuk medium en dus besloten we dat te doen. In een podcast kan je mensen namelijk echt meenemen in je verhaal’, aldus de makers. De naam van de podcast  ontstond tijdens een brainstorm en heeft een dubbele betekenis: ‘Wij zijn twee Leidenaren, oftewel twee Leidse Schatten en de verhalen die we onderzoeken zijn ook Leidse Schatten. Schatten die we als het ware naar boven brengen.’  

‘Onruststokers die Leiden op z’n kop zetten’

In de afleveringen behandelen de alumni elke week een andere Leidse onruststoker, een figuur die Leiden in het verleden op zijn kop heeft gezet. Tijdens het vertellen van een verhaal lopen ze door Leiden heen. ‘Er is echt veel gebeurd in Leiden. Als je kijkt naar de grootte van Leiden lijkt het maar een provinciestadje, maar als je de verhalen hoort die zich hier hebben afgespeeld lijkt het wel een wereldstad’, zeggen de alumni. Leiden trok in de geschiedenis al grote namen zoals Rembrandt en Einstein. Zelf waren Fenna en Mariska ook nog niet bekend met Leidse geschiedenis. ‘Ondanks dat we allebei geschiedenis hebben gestudeerd, wisten we nog weinig van de geschiedenis van Leiden’, zeggen ze. Toch zijn het wel verhalen die verteld moeten worden, volgens de makers: ‘Deze verhalen zijn geschikt voor het grotere publiek, voor de Leidenaar met interesse in geschiedenis.’ 

Terugluisteren

‘We zien dat de podcasts al veel geluisterd worden en ook voornamelijk door jongeren, dat wilden we dus dat is fijn’, stellen ze trots. Ook valt het ze op dat luisteraars oude podcasts terugluisteren. ‘Zodra we de tweede aflevering online hadden gezet, gingen ook veel mensen de eerste luisteren. Een soort bingewatchen, maar dan met podcast.’ Voor de komende tijd staan er interessante onderwerpen op de agenda, met bijvoorbeeld het verhaal van Marinus van der Lubbe, het eerste Nederlandse nazislachtoffer. Ook het geruchtmakende huwelijk van Johanna de la Court komt aan bod. De zesde en laatste aflevering van het seizoen gaat over de Indonesische verzetsheld Irawan Soejono.

Meer seizoenen

Fenna en Mariska hopen na dit seizoen nog meer seizoenen te maken over de Leidse onruststokers. Ze hopen dat uiteindelijk elke Leidenaar een idee heeft van wie de Leidse Schatten zijn en wie de Leidse onruststokers. Daarnaast zijn de twee alumni ook met andere producties bezig, ‘we willen graag historische producties blijven maken, dat kan ook in de vorm van film of tekst’, zeggen Fenna en Mariska.

De podcast Leidse Schatten is gemaakt in samenwerking met de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL). Al nieuwsgierig geworden naar wie de Leidse onruststokers zijn? Je kan de podcast luisteren via Spotify

Luister nu
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.