Universiteit Leiden

nl en

Alumna eerste vrouwelijke rector van Venetië: 'Meer vrouwen nodig in academische wereld'

Alumna Tiziana Lippiello is sinds vorig jaar de eerste vrouwelijke rector magnificus aan de Ca' Foscari Universiteit in Venetië. Op deze manier wil ze haar steentje bijdragen aan emancipatie in de academische wereld: 'We hebben hier meer vrouwen nodig.'

Na haar studietijd in Italië en China belandt Lippiello in Leiden voor een PhD in Sinologie. ‘Leiden was én is nog steeds zeer beroemd om Aziatische studies, en Chinese studies in het bijzonder,’ vertelt ze. ‘Ik heb er een prachtige, menselijke ervaring gehad. De universiteit was geweldig en ik had veel vrienden. Ik ben nog steeds bevriend met mensen die toen aan hun PhD begonnen. Sommige zijn nu hoogleraar aan de Universiteit Leiden, zoals Maghiel van Crevel van het Sinologisch Instituut. Ik heb hier echt een van de fijnste ervaringen van mijn leven gehad.’

Universiteitsladder

Na het behalen van haar PhD is het snel gegaan met Lippiello. Ze gaat werken aan de Ca' Foscari Universiteit in Venetië, waar ze ook haar master heeft behaald. Geleidelijk beklimt ze de universiteitsladder. Ze wordt lid van de academische senaat en coördineert meerdere projecten, waaronder twee double degrees met een Chinese universiteit. Na een periode als hoofd van Aziatische studies wordt ze in 2014 vice-rector. In die rol is ze in het begin verantwoordelijk voor de internationale betrekkingen met Azië en daarna met de hele wereld.

Als bekend wordt dat de universiteit een nieuwe rector zoekt, besluit Lippiello te solliciteren. Uiteindelijk wordt ze met 381 stemmen verkozen, ruim meer dan het vereiste aantal van 348 stemmen.

Grote prestatie

Als eerste vrouwelijke rector ziet Lippiello haar benoeming als een prestatie in een groter geheel. ‘Ik wil als vrouw op deze manier mijn bijdrage leveren aan de feministische inspanning,’ legt ze uit. ‘Daarvoor wil ik ervaringen uitwisselen met instituties en andere universiteiten om de inspanning en creativiteit van vrouwen te bevorderen.’ De eerste resultaten daarvan zijn al zichtbaar. Zo stelde de universiteit recentelijk meerdere beurzen beschikbaar voor vrouwen die bètastudies willen doen. ‘Bij zulke studies zijn er aanzienlijk minder vrouwen. Op deze manier willen wij meisjes aanmoedigen om alsnog hun academische interesses te volgen.'

Een ander initiatief het is verder ontwikkelen van het universiteitsblad “LEI”, specifiek voor vrouwen. ‘De naam van het blad betekent “zij” of “haar” in het Italiaans, maar het is ook een afkorting van “leiderschap, energie en ondernemerschap”. In het blad staan interviews met ondernemende vrouwen van verschillende achtergronden, en artikelen over kunst en geesteswetenschappen.'

Meer vrouwen in hogere posities

Wat Lippiello betreft blijft het niet bij die initiatieven. Ze ziet graag dat meer vrouwen hogere posities in de academische wereld gaan innemen. ‘Mannen zijn op dit gebied bevoorrechter dan vrouwen,’ stelt ze. ‘We zijn het ook niet gewend dat vrouwen deze posities innemen, voornamelijk in de wetenschappelijke wereld. Of vrouwen durven het niet aan vanwege de zorg voor de kinderen. Nederland is verder gevorderd in de gendergelijkheid, maar desondanks hebben jullie ook pas sinds kort een vrouwelijke rector,’ aldus Lippiello, verwijzend naar de aanstelling van Hester Bijl als rector magnificus. ‘Zodra het mogelijk is, kom ik graag een keer terug naar Leiden om haar te ontmoeten en het hierover te hebben,’ zegt ze. Voor alle vrouwen heeft Lippiello in ieder geval al een tip: ‘Grijp je kansen!’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.