Universiteit Leiden

nl en

Alumna Minke Lok: 'Miljoenen mensen horen mijn werk'

Alumna Minke Lok (26) programmeert vele omroepberichten in verschillende talen op vrijwel alle grote vliegvelden van Europa, waaronder op Schiphol. “Miljoenen mensen over de hele wereld horen wat ik maak.”

Alumna: Minke Lok. Baan: Language and Audio Developer bij AviaVox BV. Studies: BA Chinastudies en MA East Asian Studies. Afgestudeerd in: 2016.

Werkgever: Eef Versteegen. Functie: Content & Audio Manager bij AviaVox BV.

Omroepberichten programmeren, dat klinkt ingewikkeld. Hoe werkt dat?

Minke: “We ontwikkelen intelligente spraaksystemen in 35 verschillende talen voor vliegvelden over de hele wereld. Als Language and Audio Developer programmeer ik op basis van grammaticaregels de omroepen in het Chinees – wat ik heb gestudeerd – en  negen andere Aziatische talen. Voor de talen die ik niet vloeiend spreek, overleg ik met taalspecialisten.”

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Hoe ben je terechtgekomen bij AviaVox?

“Ik heb mijn studies op basis van interesse gekozen en had geen vastomlijnd idee wat ik ermee wilde doen. In het laatste jaar van mijn studie ben ik het internet af gaan zoeken naar vacatures. Op de vacaturesite van de Studenten Loopbaan Service zag ik toen deze functie. Ik was gelijk enthousiast en schreef ze een brief. Het was een lucky shot, want ik werd aangenomen! Direct na mijn afstuderen had ik dus al een baan.”

Wat vind je het leukst aan je werk?

“Ik vind het leuk dat ik iets maak waar miljoenen mensen over de hele wereld naar luisteren en iets aan hebben. Ik kom wel eens mensen tegen op vakantie die ik fragmenten laat horen van de omroepen en die dan zeggen: ‘dat herken ik! Dat heb ik op de weg hiernaartoe gehoord!’ Dat is heel leuk. Daarnaast is het taalkundig, dus ik kan mijn studie echt inzetten.”

Eef, jij nam Minke destijds aan, wat zoek je in nieuwe medewerkers?

“Wij benaderen talen op een wiskundige manier. Taalkundig inzicht is heel belangrijk maar je hoeft voor deze functie een taal niet volledig te beheersen. Wel moet je de link tussen logica en taal beheersen. Daarnaast zoeken we iemand die ook de sociale vaardigheden bezit om het operationele proces goed te kunnen begeleiden.”

Eef Versteegen en Minke Lok op kantoor bij AviaVox

Minke, aan welke vaardigheden die je tijdens je studie opdeed, heb je nu het meest?

“De onderzoeksvaardigheden die ik leerde tijdens mijn studie gebruik ik nog steeds. Ik moet veel uitzoeken – hoe werkwoorden in een bepaalde taal worden vervoegd bijvoorbeeld. Daarnaast merkte ik dat het studeren in het buitenland – ik heb in de Chinese stad Tianjin gestudeerd tijdens mijn studie – me, naast mijn ervaring in het bestuur van studievereniging SVS (Chinastudies), heeft geholpen bij mijn sollicitatie.”

Eef, heeft Minkes achtergrond in de geesteswetenschappen toegevoegde waarde op de werkvloer?

“Zeker. Het feit dat iemand een complexe taal kan aanleren, geeft aan dat hij of zij inzicht heeft in de structuur van talen. Omdat Minke Mandarijn heeft gestudeerd schatten we in dat ze ook met andere complexe talen kon werken. Tijdens de selectieprocedure vermoedden we dat Minke de beste toevoeging voor ons team zou zijn. Gelukkig is dat ook zo gebleken.”

Wat kun je andere studenten aanraden die binnenkort de arbeidsmarkt betreden?

Eef:Zorg dat je de kennis die je hebt opgedaan tijdens je studie ook weet toe te passen en kunt motiveren tijdens een sollicitatieprocedure.”

Minke: “Extracurriculaire activiteiten helpen je bij een sollicitatie, maar ik wil ook meegeven: doe iets wat je leuk vindt. Ik ben Chinees gaan studeren uit passie, waardoor ik alles uit mijn studie heb gehaald wat erin zat. Passie zorgt ervoor dat je gemotiveerd bent en ook echt goed wordt in je vakgebied.”

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.