Universiteit Leiden

nl en

Universiteit Leiden Mentornetwerk

De Universiteit Leiden bereidt studenten graag goed voor op de arbeidsmarkt en wil jonge alumni op weg helpen aan het begin van hun loopbaan. Om hen te helpen met de vragen die ze hebben en de keuzes waar ze voor komen te staan, zetten we graag de kennis en ervaring van Leidse alumni in. Dit doen we door middel van een online mentornetwerk.

Via dit online mentornetwerk kunnen studenten en jonge alumni in contact komen met ervaren alumni en hen eenvoudig benaderen voor advies. Leiden alumni kunnen zich in een paar stappen beschikbaar stellen als mentor. 

Waarom een mentornetwerk?

Met meer dan 100.000 alumni met verschillende studieachtergronden, werkzaam op verschillende plekken en in diverse functies, beschikt de Universiteit Leiden over een groot alumninetwerk waarin veel kennis en ervaring verzameld is. Voor studenten en jonge alumni kan dit netwerk zeer waardevol zijn wanneer zij zich voorbereiden op de arbeidsmarkt of op zoek zijn naar advies over loopbaankwesties.  

Via het mentornetwerk kunnen zij op een laagdrempelige manier advies vragen aan ervaren alumni die ooit voor dezelfde keuzes stonden. Het Universiteit Leiden Mentornetwerk geeft overzichtelijk weer wie er benaderd kunnen worden en maakt het eenvoudig mogelijk om een mentorverzoek te versturen. Met de Universiteit Leiden als gemeenschappelijke deler is het eerste contact gemakkelijk gelegd.

Voor u als alumnus biedt het mentornetwerk de gelegenheid om een student of jonge alumnus een stap verder te helpen, uw coachingsvaardigheden verder te ontwikkelen en uw eigen netwerk uit te breiden.

Voor wie?

Het mentornetwerk is er voor iedereen die ..

 • .. graag hulp biedt aan studenten en jonge alumni
 • .. een nieuwe carrièrestap overweegt
 • .. informatie zoekt over een specifieke sector of organisatie
 • .. wil groeien in zijn/haar huidige vakgebied 
 • .. graag wil sparren over bepaalde keuzes waar hij/zij voor staat
 • .. de kans wil grijpen om nieuwe coachingsvaardigheden te ontwikkelen

Hoe gaat het in zijn werk?

Het Universiteit Leiden Mentornetwerk is een online platform dat het mogelijk maakt om eenvoudig te zoeken tussen alumni die zich beschikbaar hebben gesteld als mentor.

Aanmelden gaat in een paar eenvoudige stappen:

 1. Alle gebruikers (studenten en alumni) maken een account aan op mentornetwerk.universiteitleiden.nl.  
 2. Nadat u uw account heeft geactiveerd, vult u uw profiel in. Dit kan eventueel eenvoudig a.d.h.v. een LinkedIn profiel. Er wordt gevraagd om relevante informatie zoals werkervaring en studie achtergrond. 
  Let op: Het vermelden van studie en faculteit in Leiden is erg belangrijk, want hierop wordt door studenten het meest gezocht!
 3. Wilt u zich beschikbaar stellen als mentor, dan activeert u ook uw mentor profiel.
  Hierop vult u o.a. in waarvoor mentees u kunnen benaderen en hoeveel mentees u tegelijkertijd zou willen begeleiden.
 4. Aan de hand van verschillende zoekfilters kunnen mentees op de website zoeken naar een mentor met wie ze graag in contact willen komen. Ook mentoren kunnen op deze manier zien wie zich nog meer als mentor heeft aangemeld.
 5. Een mentee benadert u vervolgens door een mentorverzoek te versturen. U kunt dit verzoek - vergezeld van een begeleidende tekst - accepteren of afwijzen. Kiest u ervoor het verzoek te accepteren, dan kunt u vervolgens contactgegevens uitwisselen met de betreffende mentee en gezamenlijk verder afstemmen hoe u de mentorrelatie vorm gaat geven. Het is aan mentor en mentee om (afhankelijk van de vraag van de mentee) samen te bepalen hoe intensief het contact zal zijn en of het eenmalig of langdurig contact gaat.

Aanmelden als mentor of mentee

Uw kennis en ervaring kan voor studenten en jonge alumni erg waardevol zijn. Maakt u graag tijd vrij om hen te helpen en wilt u zich als mentor beschikbaar stellen? Meld u dan aan als mentor.

Wilt u zelf graag een keer in contact komen met een mentor? Ook dat is mogelijk. Als alumnus kunt u namelijk mentor zijn, maar ook zelf contact opnemen met een mentor mocht u daar interesse in hebben. Ook jonge alumni kunnen ervoor kiezen om het mentornetwerk te gebruiken als mentee, als mentor of beiden. Studenten kunnen enkel als mentee gebruik maken van het mentornetwerk. 

Voor vragen over het mentornetwerk kunt u contact met ons opnemen via mentornetwerk@leidenuniv.nl.