Universiteit Leiden

nl en

Alumnus Simone doet mee aan Nationale DenkTank: ‘Rijke verbeeldingskracht is onmisbaar’

Zeg biodiversiteitsverlies, zeg dan geesteswetenschappen. De begrippen lijken misschien geen voor de hand liggende combinatie, maar volgens alumnus Simone Scholte biedt haar studie Film- en literatuurwetenschap juist een uniek perspectief op het probleem. Ze is dan ook een van de twintig studenten die dit jaar deelnemen aan de Nationale DenkTank.

Simone Scholte
Simone Scholte

Simone bestempelt zichzelf als iemand die altijd al maatschappelijk betrokken is geweest. ‘Ik had interesse in politiek en hield mij bezig met vragen over legitimiteit, macht en autoriteit en wat zich op het wereldtoneel afspeelt. Daarom koos ik ervoor om International Relations and Organisations te studeren, want zo dacht ik later echt een verschil te kunnen maken,’ zegt ze. De studie ging haar prima af, maar Simone voelde geen brandende passie. Na lang wikken en wegen besloot ze een studie erbij te doen: Film- en literatuurwetenschap.

Daar bloeide ze op, vertelt Simone. ‘Ik vond alles oprecht interessant. Maar uiteindelijk vielen twee bachelors én een honoursprogramma in combinatie met mijn sociale leven en werk mij heel zwaar. Toen ben ik al mijn pijlen gaan richten op Film- en literatuurwetenschap.’

Bijdragen aan de wereld

Ze kijkt met een dankbaar gevoel terug op haar tijd in Leiden. ‘Toen ik hier kwam, was ik nog best onzeker over mijn plek in de wereld. Waar ga ik straks het verschil maken? Ik had de drive om bij te dragen aan de wereld om mij heen, maar ik was nog wel heel erg op zoek,’ zegt Simone. Tijdens haar studie vond ze gaandeweg haar plekje. ‘De opleiding vond ik fantastisch. Ik had een goede band met de docenten en ik zat ook in de opleidingscommissie en daarna in het opleidingsbestuur. Mijn tijd in Leiden heeft me niet alleen de inhoudelijke ontwikkeling maar ook persoonlijke groei geboden die me bij de Nationale DenkTank heeft gebracht.’

Via een oproep in de nieuwsbrief van de universiteit kwam Simone bij De Nationale DenkTank terecht. ‘Het gevoel van niet genoeg zijn kwam toen ook weer op: dit is veel te hoog gegrepen voor mij, want het is voor mensen met een master of zelfs PhD en ik heb ‘slechts’ een bachelor. Maar ik vond dat ik me niet moest laten tegenhouden door de onzekere stem in mezelf en wilde laten zien dat Film- en literatuurwetenschap een belangrijke bijdrage levert aan onze maatschappij. Daarom heb ik mij toch aangemeld.’

Het was een lang sollicitatieproces met drie verschillende rondes waaruit moest blijken of ze geschikt was voor de uitdaging. Zo moesten alle kandidaten in de laatste ronde ter plekke een pitch voorbereiden en een groepsopdracht doen. ‘Toen dacht ik dat ik door de mand ging vallen omdat ik dacht niet de juiste vaardigheden te hebben,’ geeft Simone toe. Maar niks was minder waar: uiteindelijk kreeg ze het nieuws een van de twintig gelukkigen te zijn. Ze vond het nog wel spannend, maar meteen op dag één merkte Simone dat ze inderdaad op de juiste plek was beland. ‘Ik bevond mij tussen gelijkgestemden die het leuk vinden om meer te weten en graag doorvragen. Dat gaf mij een grote vertrouwensboost,’ zegt ze.

Rijke verbeeldingskracht

Het huidige thema van de Nationale DenkTank is biodiversiteitsverlies. Dat is niet een onderwerp dat je direct aan geesteswetenschappen koppelt, maar Simone zegt dat ze dankzij haar studie over een uniek perspectief beschikt. ‘Een rijke verbeeldingskracht is onmisbaar voor maatschappelijke verandering. Het grootste probleem in het huidige Nederlandse landschap is volgens mij dat mensen zich niet kunnen voorstellen dat het anders kan zijn dat dat het nu is. Literatuur en film hebben mij, door het reflectieve en speelse karakter, laten zien wat er allemaal mogelijk is in de wereld,’ vertelt ze.

Succesverhalen vertellen

Ze heeft dus genoeg ideeën over het aanpakken van biodiversiteitsverlies, maar er is nog werk aan de winkel, aldus Simone. ‘Er heerst een gebrek aan gevoel van urgentie en mensen die wél iets willen doen, ervaren te veel drempels. We zien dat de overheid niet goed georganiseerd is om een probleem als biodiversiteit aan te pakken, omdat het thema onder alle ministeries valt. Het heeft te maken met infrastructuur en landbouw, maar ook met voedselkwaliteit, onderwijs en woningbouw. Die versnippering moet natuurlijk worden aangepakt, maar we richten ons op veel meer dan dat. Wij gaan direct aan de slag met wat er nu wél mogelijk is.’

Daarom ontwikkelt Simone met de Nationale DenkTank concrete oplossingen, in de vorm van beleidsvoorstellen, campagnes en stichtingen of startups. "Tijdens interview met mensen op straat gaven sommige mensen aan natuur iets uit het verleden te vinden. Terwijl we heel Nederland nodig hebben om verandering in overheden en bedrijfsleven in gang te zetten. Daarom werken we nu aan oplossingen die allebei doen. Ik werk bijvoorbeeld aan een mobiel biodiversiteitsmuseum, en een collega aan een beleidsvoorstel om makkelijker natuur-inclusief te bouwen. Om dat beleidsvoorstel aan te laten slaan, heb je draagvlak nodig. En dat creëren wij weer met het mobiele museum. Zo zie je: het zijn verhalen die het balletje laten rollen om burgers, overheden en organisaties in beweging te brengen.'

Het doel van de Nationale DenkTank is om de wetenschap dichter bij de maatschappij te brengen. Per jaar buigen twintig jonge mensen van verschillende wetenschappelijke achtergronden zich over een actueel maatschappelijk probleem. Het thema van dit jaar is biodiversiteitsverlies.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.