Universiteit Leiden

nl en

Naomi Rebekka Boekwijt: ‘Roman is pleidooi voor menselijke hulpverlening’

Filosofie-alumna Naomi Rebekka Boekwijt keert 20 juni terug naar de universiteit. Ze presenteert in Plexus haar nieuwste roman' Stemmen'. ‘Ik wilde laten zien dat het anders kan in de psychiatrische zorg.’

Boekwijt zette nog tijdens haar studententijd haar eerste stappen als schrijver. ‘Ik ben ooit begonnen met Nederlands, maar daar vond ik eigenlijk alleen het boeken lezen leuk. Daarom ben ik geswitcht naar wijsbegeerte, waar je gedwongen werd heel diep na te denken over zaken als taal en evolutie. Dat was helemaal mijn ding. Het schrijven deed ik ernaast, als hobby, maar toen ik meedeed aan een schrijfwedstrijd werd ik gescout.’

‘Praat gewoon’

Het leidde tot de verhalenbundel Pels in 2013, gevolgd door de romans Hoogvlakte, Noordwaarts en Bloedblaren. Nu is er Stemmen, over de speciale band tussen een hulpverlener en een patiënt in een psychiatrische kliniek. ‘Ik wil ermee laten zien hoe het ook kan in de psychiatrie. Dat je mensen niet in een isoleercel hoeft te gooien of hoeft plat te spuiten, maar dat je ook gewoon kunt praten.’

Boekwijt spreekt daarbij uit ervaring. Na een bachelor wijsbegeerte waarin haar psychiatrische klachten naar de achtergrond verdwenen, besloot ze te emigreren naar Zwitserland. ‘Ik wilde weg van al dat lezen in de bieb en weer meer in mijn lijf zijn. Naast het schrijven heb ik daar drie jaar met koeien en paarden gewerkt. Dat was heel lekker, maar Zwitsers zijn niet de meest open mensen.’

‘Menselijk Denemarken’

Ze trok daarom verder naar Denemarken, waar ze aan de slag ging als huisschilder. Daar speelden ook haar klachten weer op. ‘De psychiatrie is hier enorm goed,’ vertelt ze. ‘De setting van mijn nieuwe boek is Nederland, omdat dat handiger was voor het verhaal, maar de psychiatrische setting die ik schets, is gebaseerd op Denemarken. Alles daar is net iets menselijker.’

Leidse vriend

In Nederland is Boekwijt daarom niet meer zo vaak, maar als ze langskomt, spreekt ze regelmatig af met haar voormalig docent logica (en de vroegere onderwijsdirecteur van Wijsbegeerte) Jeroen van Rijen. ‘Hij nam een aantal jaar geleden contact op over een ander boek dat ik had gepubliceerd. Inmiddels is hij een enorm goede vriend geworden van mij.’

Sis is een jonge vrouw die zich afgesloten voelt van de wereld en mensen hoort en ziet die er niet zijn. Wanneer ze Hanne ontmoet, de eerste zorgverlener in lange tijd met wie ze een vertrouwensband opbouwt, begint Sis beklemmende situatie te veranderen. Want er zijn ook vriendelijke stemmen in de woongroep waar ze komt te wonen. Daar treft ze eindelijk mensen bij wie ze zich thuis gaat voelen. Tegelijkertijd heeft ook Hanne haar redenen waarom Sis voor haar die éne patiënt is.

Stemmen is een intense maar hoopvolle en persoonlijke roman die laat zien hoe belangrijk een hulpverlener kan zijn. Maar er is steeds het morele en persoonlijke dilemma: mag Sis worden aangeraakt door Hanne en mag Sis haar hunkering naar contact met Hanne laten zien?

Winactie

Wij geven twee exemplaren weg van de roman Stemmen van Naomi Rebekka Boekwijt! Wil je kans maken? Reageer uiterlijk 1 juli 2024 via deze link.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.