Universiteit Leiden

nl en

Afgestudeerd, en dan? 'We willen ervoor zorgen dat het netwerk levend en wel blijft'

Alumniverenigingen zijn er zowel voor recente als oudere alumni om ervaringen uit te wisselen over het werkveld en meer. Wij spraken met Arla Mannersuo, bestuurslid van de International Studies Alumni Association, over de voordelen van het lidmaatschap en wat er achter de schermen gebeurt.

Mannersuo studeerde een paar jaar geleden af aan de bacheloropleiding, en werd om één reden meteen actief bij de alumnivereniging: 'Ik had het gevoel dat er iets ontbrak als het ging om de overgang van student naar het werkveld. De universiteit en de faculteit bieden wel loopbaandiensten aan, maar die zijn niet gericht op de unieke studiespecifieke behoeften van alumni na het afstuderen, en juist International Studies is een heel bijzondere opleiding vanwege het interdisciplinaire karakter.’

Een nieuwe richting

De vereniging werd opgericht in 2015, toen het eerste cohort afstudeerde aan het programma. Afgelopen voorjaar namen Mannersuo en haar medebestuursleden de leiding. 'We hebben geprobeerd een nieuwe richting voor de vereniging te bedenken. We realiseerden ons dat het publiek dat we hebben anders is dan je doorgaans bij een traditionele Nederlandse alumnivereniging hebt, omdat het studentenbestand van International Studies voor het grootste deel bestaat uit internationals', vertelt ze. ‘Dat betekent dat we alumni over de hele wereld hebben. Een groot deel is nog steeds in Nederland gevestigd, maar we hebben ook veel alumni in bijvoorbeeld Genève of Brussel. Daar moeten we rekening mee houden.'

Internationaal karakter

Vanwege het internationale karakter zijn in-person evenementen in Nederland misschien niet altijd de beste keuze. Mannersuo: ‘We willen af van het steeds organiseren van fysieke evenementen in Den Haag. Onze jaarlijkse reünie was dit jaar bijvoorbeeld online. Dit betekende dat mensen van over de hele wereld aan het evenement konden deelnemen en dat we meer mensen konden bereiken dan wanneer het evenement fysiek zou plaatsvinden.’

Toch vinden niet alle alumni-activiteiten online plaats. ‘We willen ook lokale hubs opzetten in steden waar we een grote aanwezigheid hebben, zodat die mensen daar bij elkaar kunnen komen voor een informele borrel,’ legt Mannersuo uit. ‘Onlangs hadden we een alumnibijeenkomst in Parijs. We deelden het evenement op sociale media en zeiden: als je een alumnus in Parijs bent, neem dan contact op met deze persoon. Van wat ik heb gehoord, was het geweldig en doen ze het binnenkort weer.'

De focus blijft daarom liggen op het netwerken in kleine groepen in steden over de hele wereld. 'Door te netwerken met mensen zie je wat de mogelijkheden zijn in ons vakgebied. Daar kun je echt geïnspireerd door raken en het helpt om je horizon te verbreden,' legt ze uit. Toch is er ook een ander voordeel dat verbonden is aan het betrokken raken bij de vereniging. ‘Nostalgie,' roept Mannersuo uit. ‘We hebben een bepaalde cultuur bij het programma en het is echt een hechte gemeenschap. Veel alumni waarderen dat en het is ook iets wat mensen missen. We krijgen berichten van oudere alumni en die zeggen dat ze na hun afstuderen nooit meer zo'n ervaring hebben gehad.' Lid worden van de vereniging kan dus voor sommigen een manier zijn om dat gevoel terug te brengen, denkt ze.

Grote ambities

Ondanks het feit dat de vereniging nog maar kort actief is, heeft het huidige bestuur grote ambities. International Studies is een jonge opleiding, dus op dit moment zijn onze alumni nog niet echt in een positie om je aan te bevelen voor een baan, maar dat is wel iets waar we naartoe aan het bouwen zijn,' geeft Mannersuo toe. ‘Idealiter willen we over tien of twintig jaar een structuur hebben waarin oudere alumni jongere alumni kunnen helpen. Maar op dit moment is iedereen erg jong. Daarom richten we ons nu vooral op het levendig houden van het netwerk.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.